Vion Farming gaat met BigIDee de boer op

Een goed eindproduct voor de consument begint met een vitale big. Om de bigvitaliteit op een hoger niveau te krijgen, is Vion Farming samen met vermeerderaars, transporteurs en vleesvarkenshouders gestart met het project BigIDee.

Vion+Farming+gaat+met+BigIDee+de+boer+op
© De Snuitgeverij

'BigIDee past goed in onze ketengedachte. We gaan daarmee naar het begin van de varkensvleesproductieketen. Alles start met de geboorte van vitale biggen. Want als die vitaal blijven bij de vermeerderaar, tijdens het transport en bij de vleesvarkenshouder, leveren die dieren voor de hele keten positieve resultaten op', zegt Koen van Bergen, director Livestock & Supply Chains bij Vion Pork.

Het project begon op de vermeerderingsbedrijven. Medewerkers van Vion Farming bezoeken deze in het kader van BigIDee twee keer per jaar voor de bedrijfskenschets. Daarbij brengen ze alle relevante gegevens in kaart. 'Welke genetica is er aanwezig, welke voeding krijgen de zeugen en biggen, welke huisvesting is er en wat is het vaccinatieschema', vertelt Van Bergen.

Biggenbon

De vleesvarkenshouder kan daar zijn management op afstemmen en er bijvoorbeeld voor zorgen dat biggen bij aankomst hetzelfde voer krijgen als bij de vermeerderaar. Bij iedere levering biggen zien vleesvarkenshouders via de 'biggenbon' of de bedrijfskenschets nog up-to-date is of dat er een wijziging heeft plaatsgevonden in bijvoorbeeld het vaccinatieschema.

Met BigIDee werken we samen aan het verlagen van de faalkosten

Koen van Bergen, director Livestock & Supply Chains bij Vion Pork

Tweemaal per jaar lopen Vion-medewerkers door de stal voor een bigbeoordeling. Ze kijken hoe de biggen scoren op bigvitaliteit en kwaliteit. Ook komen managementtechnische aspecten aan bod. Na het in kaart brengen van het bedrijf kijken de vermeerderaar en de Vion-medewerker waar verbeteringen mogelijk zijn.

Verbindende schakel

'Daarbij gaan we niet op de stoel van de voeradviseur of dierenarts zitten, wel gaan we met hen in gesprek over het verbeterpotentieel. We zijn de verbindende schakel tussen de vermeerderaar en de vleesvarkenshouder.'

De informatiestroom gaat niet alleen van vermeerderaar naar vleesvarkenshouder, maar ook andersom. De vleesvarkenshouders koppelen naar de vermeerderaar informatie terug over de gezondheid en prestaties van de varkens.

Positief

'Vleesvarkenshouders en zeugenhouders ervaren deze informatie-uitwisseling als positief. Het maakt het mogelijk bij te sturen. Bijvoorbeeld door een vaccinatieschema aan te passen of te kijken of de koppeling tussen vermeerderaar en vleesvarkenshouder de juiste is.'

Op dit moment is de focus gericht op het maken van de bedrijfskenschets bij vleesvarkenshouders. Ook hier worden alle relevante gegevens in beeld gebracht. 'Het is natuurlijk belangrijk dat de vitale biggen die op het vleesvarkensbedrijf arriveren, vitaal blijven', zegt Van Bergen.

Belangrijke schakel tussen de vermeerderaar en de vleesvarkenshouder is het transport. Doel is alle biggen via geconditioneerd transport te verplaatsen. 'Hiermee zijn we al een eind op weg', zegt Van Bergen. 'Daarnaast hebben de transporteurs allemaal een training over biggentransport gehad. Die werd verzorgd door de Gezondheidsdienst voor Dieren.'

Resultaten verbeteren

'Door de betere bigkwaliteit en het optimaliseren van de keten zullen de resultaten voor de varkenshouders zeker verbeteren. Harde cijfers kan ik nog niet geven. Daarvoor zijn we nog te kort bezig. Zeker is dat een betere bigvitaliteit zorgt voor stijgende prestaties van de biggen en vleesvarkens en dalende kosten door een betere gezondheid.'

Voor Vion zit het voordeel van BigIdee in een grotere voorspelbaarheid van de aanvoer, die daardoor weer beter is af te stemmen op de vraag. 'De betere gezondheid leidt daarbij tot minder slachtafwijkingen en lagere faalkosten in de hele keten.'

Vion en Topigs Norsvin samen in opfokzeugenproject
Voor een goede bigvitaliteit is de opfok van zeugen een belangrijk onderdeel. Hoe worden de opfokzeugen opgevangen op het bedrijf? Hoe gaat het adapteren van de opfokzeugen in zijn werk? Op welke leeftijd en bij welk gewicht worden ze voor de eerste keer geïnsemineerd? Dit zijn enkele onderwerpen die in overleg met de fokkerijorganisatie bij de vermeerderaar worden besproken. In het kader hiervan is Vion recent gestart met een gemeenschappelijk project met Topigs Norsvin. Een goede aanpak van de opfok werkt volgens Koen van Bergen van Vion Pork positief. Gezondere, vitalere biggen met een goed geboortegewicht zijn sterker en robuuster. Ook zijn ze eerder op het juiste slachtgewicht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer