Voedselzekerheid+miljarden+mensen+in+gevaar
Nieuws
© Horticoop

Voedselzekerheid miljarden mensen in gevaar

Zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen dalen de gewasopbrengsten 19 tot 42 procent. De voedselzekerheid van 11 miljard mensen komt in 2100 door die maatregel in gevaar.

Dat is de conclusie van het rapport 'Farming without agro-chemicals', gemaakt door het Science and Technologie Options Assesment (STOA) in opdracht van het Europees Parlement. De studie stond woensdag centraal in een workshop georganiseerd in het Europees Parlement.

Uit het rapport blijkt dat zonder gewasbeschermingsmiddelen de opbrengsten verminderen met 19 procent bij onder andere granen tot 42 procent bij aardappelen. Deze reducties zijn hoger in regio's met een hoge feitelijke productie.

Voedselzekerheid en gezonde voeding voor 11 miljard mensen tegen 2100 is één van de grootste uitdagingen van deze eeuw. Belangrijk is dat de voedselproductie mogelijk is zonder toename van landbouwgrond, want dit gaat ten kosten van biodiversiteit en milieu.

Verlies biodiversiteit

Het rapport geeft aan dat gewasbeschermingsmiddelen veelal ongewenste en onvermijdelijke bijwerkingen hebben, zoals een negatieve impact op de biodiversiteit. Deze correlatie is echter niet altijd goed bestudeerd. Het lijkt erop dat het belangrijkste effect op biodiversiteit (verlies) te wijten is aan veranderingen in het landgebruik.

'In dit opzicht is het duidelijk dat biologische landbouw vaak niet de beste keuze is. Op bedrijfsniveau geven wetenschappelijke studies aan dat de toename van de biodiversiteit tamelijk marginaal is, maar dat er op mondiaal niveau een drastische vermindering van de biodiversiteit zal zijn, omdat biologische landbouw ongeveer 25 procent minder productief is dan conventionele landbouw. Dit betekent dat - om 11 miljard mensen te voeden - meer land nodig is en dat gaat ten koste van de biodiversiteit', aldus de studie.

Crispr-Cas

Er zijn verschillende aanwijzingen dat een vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen haalbaar is zonder dat de opbrengst naar beneden gaat. Onder andere precisielandbouw en meer resistente rassen kunnen hier een bijdrage aan leveren. Nieuwe kweektechnieken als Crispr-Cas zijn volgens het rapport onvermijdelijk om voor de voedselveiligheid en gezonde voedingsmiddelen.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer