Kamerleden ongerust over middelengebruik lelieteelt

Het middelengebruik in de lelieteelt heeft voor onrust en vragen gezorgd in de Tweede Kamer. Verschillende Kamerleden wilden van minister Carola Schouten (LNV ) uitleg over de situatie.

Kamerleden+ongerust+over+middelengebruik+lelieteelt
© Huisman Media

William Moorlag en Lilianne Ploumen (beiden PvdA) stelden schriftelijke Kamervragen aan minister Schouten en minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

Bron van de ophef is een artikel in dagblad Trouw. Daarin stond onder meer dat inwoners uit Westerveld (Drenthe) burgers onderzoek hadden laten doen naar de gewasbeschermingsmiddelen die door de lelieteelt in de bodem zijn achtergebleven.


De onderzoekers troffen in totaal 57 verschillende gewasbeschermingsmiddelen aan. Over mogelijk gevaar voor de volksgezondheid is niets bekendgemaakt.

Moorlag constateert dat de burgers zich zorgen maken om hun gezondheid en vraagt wat de ministers gaan doen om die zorg weg te nemen. Moorlag deelt de mening van hoogleraar toxicologie Martin van der Berg, die in het artikel pleit voor onderzoek naar de risico’s die omwonenden lopen door de verspreiding van pesticiden.

Extra debat

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot vroeg een debat hierover aan. Daarvoor was echter geen meerderheid in de Tweede Kamer al voelden onder meer SP, GroenLinks en 50Plus wel voor een debat.

CDA-Kamerlid Maurits von Martels wees De Groot erop dit een debat veel tijd vraagt. 'Als een debataanvraag wordt gehonoreerd, wordt er pas over een jaar over gesproken.'

Von Martels stelde voor het onderwerp op de agenda te zetten tijdens het gewasbeschermingsmiddelendebat dat in april plaatsvindt. Helma Lodders (VVD) vroeg een uitgebreide brief van de minister, waarin zij ingaat op eigen onderzoek dat al dan niet gedaan is of dat ingezet wordt.

Ook stelde Lodders voor om voor het gewasdebat de vragen van de Kamerleden te verzamelen, zodat de minister die voor die tijd kan behandelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer