Geladen+water+maakt+planten+weerbaarder
Achtergrond
© Han Reindsen

Geladen water maakt planten weerbaarder

Een behandeling met water dat verrijkt is met waterstofgas, verbetert het immuunsysteem van gewassen. Indirect zorgt dit voor hogere opbrengsten en minder kosten voor gewasbescherming.

Het bedrijf Yield by Nature levert machines die het waterstofgas OxyHydrogen produceren voor het verrijken van gedestilleerd water. Het geladen water moet een positief effect geven op verbetering van de natuurlijke weerstand van planten, mensen en dieren.

Robert van Kooten van Yield by Nature is overtuigd van de meerwaarde. Hij vertelt over een test met narcissenbollen die een half uur in een netje in geladen water hebben gehangen. 'Ten opzichte van onbehandeld zagen we een substantiële meeropbrengst in gewichtsvolume.'

Een verklaring voor de werking is volgens Van Kooten de aanvoer van moleculen die immuunsystemen optimaliseren. 'Het maakt planten sterker tegen ziekten en plagen. Naast meer kilo's is het voordeel een beperkt gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en mineralen.'

Naast meer kilo's is het voordeel een beperkt gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en mineralen

Robert van Kooten, Yield by Nature

Niet goedkoop

Een OxyHydrogen-machine zit bomvol elektronica en is niet goedkoop, erkent Van Kooten. 'Maar met een verwachte winst in de teelt van 30 procent is de machine snel terugverdiend.'

Yield by Nature heeft afgelopen herfst een praktijkproef aangelegd bij een bollenkweker in Sint Maartensvlotbrug. Op dit bedrijf zijn kort na het planten enkele bedden bespoten met geladen water. 'We zijn verder nog naarstig op zoek naar innovatieve telers in allerlei sectoren om samen uit te vinden hoe we in verschillende gewassen OxyHydrogen kunnen toepassen en wat het effect daarvan is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer