%27Concentratie+medicijnen+in+zoetwater+wordt+zorgelijk%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Concentratie medicijnen in zoetwater wordt zorgelijk'

De concentratie medicijnen in zoetwater is wereldwijd in twintig jaar tijd zo sterk toegenomen, dat er risico is op schadelijke ecologische effecten. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek door milieukundigen van de Radboud Universiteit.

De onderzoekers hebben gekeken naar twee middelen. Het gaat om carbamazepine, een medicijn tegen onder meer epilepsie, en ciprofloxacine, een antibioticum. Voor deze middelen waren de milieurisico's in 2015 wel tien tot twintig keer hoger dan in 1995. Vooral de toename van menselijk gebruik van ciprofloxacine verhoogt de risico's wereldwijd.

'De concentraties van dit antibioticum zijn schadelijk voor de bacteriën in het water, die op hun beurt een belangrijke rol spelen in allerlei voedselkringlopen. Daarnaast kunnen antibiotica ook een negatieve invloed hebben op de effectiviteit van bacteriënkolonies die gebruikt worden in waterzuivering', aldus onderzoeker Rik Oldenkamp.

Rioolwaterzuiveringen

Glastuinbouw Nederland brengt deze informatie onder de aandacht bij de waterschappen en het ministerie van I&W. De organisatie vindt dat rioolwaterzuiveringen zo snel mogelijk moeten worden voorzien van een extra zuiveringsstap voor medicijnresten. Dergelijke zuiveringsstappen zijn doorgaans ook geschikt om gewasbeschermingsmiddelen uit het water te verwijderen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  3° / 1°
  90 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  13° / 4°
  50 %
Meer weer