Regenwater wordt steeds schaarser

Onderzoekers van Universiteit Twente luiden de noodklok over het groeiende tekort aan regenwater. Het duurzame gebruik van 'groen water' is in veel landen al bereikt of overschreden.

Regenwater+wordt+steeds+schaarser
© Nieuwe Oogst

De onderzoekers maken onderscheid tussen 'blauw water' en 'groen water'. Het tekort aan blauw grond- en oppervlaktewater is wel bekend. Het tekort aan groen regenwater is nog vrij onbekend. Groen water is de regenval die boven land valt en direct wordt gebruikt door planten en verdampt naar de atmosfeer en is daarmee de belangrijkste bron van water om voedsel, veevoer, vezels, hout en bio-energie te produceren.


UT-onderzoekers Joep Schyns, Arjen Hoekstra en collega's brachten in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift PNAS de tekorten van groen water in kaart. Dit is de eerste studie, die op basis van de beperkte jaarlijkse regenval in de wereld, de limieten aan de beschikbaarheid van groen water kwantificeert.

Grens bereikt

De rivier- en grondwaterreserves nemen wereldwijd af. Nu blijkt uit de nieuwe analyse van de Universiteit Twente dat de duurzame grens aan direct regenwatergebruik in veel regio's is bereikt en in verschillende landen in Europa, Midden-Amerika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië is overschreden.

Naast voor de productie van landbouwgewassen is groen water ook essentieel voor de biodiversiteit. Dat levert volgens het onderzoek spanning op, omdat de vraag naar biomassa in de economie toeneemt, terwijl de hoeveelheid groen water beperkt is..

Menselijke consumptie

De onderzoekers maakten een inschatting van de hoeveelheid groen water die wordt gebruikt voor de productie van biomassa voor de menselijke economie. Dat vergeleken zij met de beschikbaarheid van groen water. De jaarlijkse regenval is beperkt en een groot deel daarvan valt in gebieden die slecht bereikbaar, onproductief of essentieel voor natuurbehoud zijn.

De onderzoekers konden in hun studie aantonen waar de druk op nog onaangetaste groene waterstromen het grootst is, waaronder tropische regenwouden. De groene watervoetafdruk van de mens neemt onder meer toe door bevolkingsgroei, de consumptie van relatief meer dierlijke producten en energie uit biomassa.

Voetafdruk

'Om de toenemende druk op beperkt groen water af te remmen, is het van belang om onze consumptiepatronen te heroverwegen. Door onze eigen voetafdruk te verkleinen, vermindert de noodzaak om elders groen water van de natuur 'af te pakken' voor land- en bosbouw', verzekert onderzoeker Joep Schyns.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer