Eind aan sproeiverboden Achterhoek en Liemers

Boeren en tuinders mogen sinds dinsdag weer water uit rivieren en beken onttrekken in de Achterhoek en Liemers. Waterschap Rijn en IJssel heeft het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater, als gevolg van de droogte, in het werkgebied opgeheven.

Eind+aan+sproeiverboden+Achterhoek+en+Liemers
© Koen van Wijk

Het watersysteem is volgens het waterschap voldoende hersteld. Toch geeft het waterschap ook nog een waarschuwing af, want het grondwater is niet overal hersteld. De grondwaterstanden op de hoger gelegen zandgronden zijn nog steeds laag. Gemiddeld is de waterstand enkele decimeters lager dan normaal voor deze tijd van het jaar, vooral bij de Baakse Beek, in de omgeving Zelhem-Hengelo.

In de drie laaggelegen natuurgebieden, waar het verboden was om grondwater op te pompen, is het grondwaterpeil voldoende hersteld en het is ook daar weer toegestaan om te beregenen. Bij een droog voorjaar sluit het waterschap niet uit dat er komende maanden opnieuw beperkingen moeten worden ingesteld. Het onttrekken van grondwater gold rond de natuurgebieden De Wiersse / Zwarte Veen / Hagenbeek, de Zumpe (Doetinchem) en Stelkampsveld.

Hoogwaterpieken

Door de extreme droogte zijn juli vorig jaar de verboden voor het onttrekken van oppervlaktewater en grondwater ingesteld. Door de neerslag van de afgelopen maanden en een paar hoogwaterpieken in de Rijn en de IJssel, in combinatie met maatregelen die het waterschap heeft genomen, is het oppervlakte- en grondwatersysteem op de locaties waar de verboden gelden voldoende hersteld.

Deze winter heeft het waterschap het water zo lang mogelijk vastgehouden door de stuwen hoger te laten staan en er is extra water ingelaten in de Berkel en de Schipbeek uit het Twentekanaal. Ook hebben onder meer boeren en tuinders aan de oproep gehoor gegeven om duikers af te sluiten. Hiervoor heeft het waterschap speciale duikerafsluiters ter beschikking gesteld. Er zijn bijna zeventig duikerafsluiters bij grondeigenaren in de regio geplaatst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer