Meer boerennatuur op melkveebedrijven FrieslandCampina

FrieslandCampina en Natuurmonumenten willen meer natuur op de melkveebedrijven die leveren aan 's lands grootste zuivelcoöperatie. Het gaat vooralsnog om een bewustwordingscampagne. Voor een extra verdienmodel is het nog te vroeg.

Meer+boerennatuur+op+melkveebedrijven+FrieslandCampina
© de lakenvelder

Natuurmonumenten en FrieslandCampina willen allebei dat het aandeel natuuroppervlakte op het boerenland significant stijgt. Dat past goed in de strategie 'Nourishing by nature' van het zuivelconcern. Natuurmonumenten op haar beurt maakt zich hard voor de vergroening van de Nederlandse natuur en wil bijdragen aan de transitie naar een duurzamere landbouw.

FrieslandCampina heeft al stappen op het gebied van duurzaamheid gezet via de omarming van keurmerk PlanetProof. Daarin worden eisen gesteld op het gebied van klimaat, dierenwelzijn en natuur. Het gaat daarbij vooral om het vinden van een optimale balans tussen efficiency, eiwit van eigen land, CO2-uitstoot, diergezondheid en biodiversiteit. Op korte termijn is het de bedoeling dat 10 procent van de FrieslandCampina-melkveehouders PlanetProof levert.

Koplopers natuur

Met de samenwerking met Natuurmonumenten wil FrieslandCampina dat meer boeren zich als koploper inzetten voor de natuur op boerenland. 'Het gaat daarbij niet alleen om de boeren die mee doen aan PlanetProof, maar we willen ook de andere melkveehouders stimuleren om meer aan natuurbeheer te doen', verklaart directeur Bas Roelofs van FrieslandCampina Nederland.

Roelofs benadrukt dat het niet gaat om een nieuwe melkstroom en dat het ook niet gaat om een set van nieuwe eisen voor de leden-melkveehouders. 'We willen kijken hoe we er door deze nieuwe samenwerking voor kunnen zorgen dat boeren meer aan natuurbeheer op hun land kunnen doen, zonder dat dat ten koste gaat van hun bedrijfsvoering.'

Verdienmodel

Een extra verdienmodel voor boeren die meer in natuur willen investeren, is er dan ook nog niet. 'Dat is nog te vroeg', aldus Roelofs. 'We gaan eerst de samenwerking aan en kijken waar we uitkomen. Je moet dit initiatief ook zien als een intentieverklaring en een bewustwordingstraject.'

Beide organisaties streven er overigens wel naar dat een groep van deelnemende boeren in 2025 maar liefst 20 procent natuur op hun boerenbedrijf heeft. Dat is meer dan de eisen die voor PlanetProof gelden. Daar wordt voor de komende jaren uitgegaan van 10 procent natuurbeheer.

Oplossingen

Bedoeling is onder meer dat boswachters en ecologen van Natuurmonumenten samen met de FrieslandCampina-boeren de handen ineen slaan. De komende jaren wordt er volop in de samenwerking geïnvesteerd, zodat beide partijen van elkaar kunnen leren, elkaar inspireren en samen zoeken naar slimme, nieuwe oplossingen die dus goed zijn voor de natuur en voor de bedrijfsvoering van de boer.

Boswachters van Natuurmonumenten en boeren werken bijvoorbeeld in regionale bijeenkomsten en aan de keukentafel nieuwe oplossingen uit om de natuur te versterken. Via een gezamenlijk 'Koellege tour' worden die voorbeelden gedeeld met melkveehouders in het land.

Informatie

Op de pakken van Campina-zuivel komt binnenkort informatie te staan over dit partnerschap tussen zuivelonderneming en Natuurmonumenten. 'Dat is voor ons een mooie manier om ook richting consument aan te geven dat we ons nadrukkelijk inzetten voor meer natuur op boerenland', verzekert Roelofs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer