Pluimveeslachterijen+leven+regels+steeds+beter+na
Nieuws
© Twan Wiermans

Pluimveeslachterijen leven regels steeds beter na

Grote pluimveeslachthuizen leven de regels voor dierenwelzijn steeds beter na. Dat blijkt uit de naleefmonitor pluimveeslachthuizen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De regels voor dierenwelzijn worden over het algemeen goed nageleefd. De NVWA ziet bij de aanvoer en bij het wachten en verplaatsen van de dieren en bij het bedwelmen van de dieren een duidelijke stijging van de naleving. Bij het aansnijden en verbloeden van de dieren is de naleving als sinds het begin van de metingen in 2015 op een hoog niveau.

Wel ziet de NVWA op het gebied van hygiënisch werken nog wel wat verbeterpunten. Uit de naleefmonitor blijkt dat bedrijven de regels voor het reinigen en ontsmetten van transportmiddelen minder goed zijn gaan naleven.

Besmettelijke dierziekten

De NVWA vindt het belangrijk dat pluimveeslachthuizen deze regels beter gaan naleven om de verspreiding van besmettelijke dierziekten zoals vogelgriep tegen te gaan. Bedrijven moeten ook verbeteringen doorvoeren bij het schoonhouden van ruimtes, machines en materialen en bij de persoonlijke hygiëne van medewerkers.

De bedrijven scoren wel steeds beter als het gaat om het voorkomen van kruisbesmetting en condens. Ook ten aanzien van het vermijden van verontreiniging van de karkassen laten de pluimveeslachthuizen al geruime tijd hoge nalevingsscores zien.

Bedrijfsnamen

De NVWA maakt in de naleefmonitor nu voor het eerst ook de bedrijfsnamen van pluimveeslachthuizen bekend, zodat duidelijk is hoe de individuele bedrijven presteren op hygiëne en dierenwelzijn.

De NVWA verwacht dat openbaarmaking van inspectieresultaten op bedrijfsniveau bedrijven stimuleert de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid nog beter na te leven.

Roodvleesslachthuizen

Op 29 augustus 2018 maakte de NVWA de gegevens van roodvleesslachthuizen (slachthuizen waar varkens, runderen, kalveren, schapen, geiten en paarden worden geslacht) daarom ook al openbaar.

Hieraan zijn nu de gegevens van 3 ontbrekende grote roodvleesslachthuizen nog toegevoegd. Deze 3 slachthuizen hadden eerder bezwaar gemaakt tegen publicatie van hun gegevens.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 12°
  20 %
Meer weer