CBb schrapt maatregelen tegen aantal pluimveeslachterijen

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt de maatregelen tegen een aantal pluimveeslachterijen om hun procedures omtrent Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) aan te passen.

CBb+schrapt+maatregelen+tegen+aantal+pluimveeslachterijen
© Ger Loeffen

Die procedures hebben als doel de voedselveiligheid te vergroten. De maatregelen werden genomen nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij controles in de slachterijen verontreinigingen op karkassen aantrof.

Het CBb vindt die verontreinigingen onvoldoende om te concluderen dat de HACCP-procedures niet op orde zijn. Daarbij is van belang dat de HACCP-procedures van appellanten niet zijn beoordeeld tijdens de controles of voordat de maatregelen zijn genomen. De uitspraken zijn definitief, het CBb is de eindrechter in deze zaken.

De NVWA maakte gisteren bekend dat de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid nog onvoldoende worden nageleefd in de pluimveevleesketen.

Onderbelicht

De pluimveesector, verenigd in Pluimned met onder nadere LTO/NOP, gaat met de NVWA in gesprek over mogelijke oplossingsrichtingen. Wel valt hij over het beeld dat de NVWA schetst. De sector vindt dat het hoge kwaliteitsniveau dat Nederlandse producenten bereiken onderbelicht blijft.

'In het rapport komt niet duidelijk naar voren dat de Nederlandse vleeskuikensector internationaal een voortrekkersrol heeft', aldus Pluimned in een persbericht. De stichting wijst op de gerealiseerde 72 procent antibioticareductie, daling van resistentie en aanpak op het gebied van salmonella en campylobacter.

Ook stelt ze dat de naleving van regels op de meeste bedrijven in de sector goed is. 'En de initiatieven die de sector neemt om toonaangevend te zijn en blijven vinden internationale navolging.'

Dialoog

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat de Tweede Kamer weten de dialoog aan te gaan met sectoren en betrokken ketenpartijen, waaronder de pluimveevleessector. 'Wij staan voor een toekomstbestendige, maatschappelijk geaccepteerde veehouderij die veilige producten produceert met oog voor duurzaamheid, natuur, volksgezondheid en dierenwelzijn', zegt ze.

'Ook is het van groot belang dat het voor iedere partij in de keten mogelijk is een eerlijke prijs te ontvangen voor zijn dienst of product', vervolgt Schouten. 'Hierover zullen we met elkaar in gesprek moeten gaan en moeten kijken welke stappen moeten worden gezet. Ook de consument speelt hierin een rol: is hij bereid voor zijn wensen als het gaat om voedselveiligheid en dierenwelzijn een eerlijke prijs te betalen?'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer