Meer+beperking+op+Gelderse+pachtgrond
Nieuws
© Landschap Overijssel

Meer beperking op Gelderse pachtgrond

Op de pachtgrond die provincie Gelderland komend jaar uitgeeft, komen meer beperkingen te liggen. Dat is het gevolg van de Statenmotie 'Natuur-inclusief beheer van provinciale gronden'.

Van de provinciale gronden is ruim 900 hectare beschikbaar als pachtgrond voor de landbouw. Gelderland geeft komend jaar 210 hectare daarvan uit in het kader van het beleid ter bevordering van de biodiversiteit. Deze percelen liggen in de gebieden die zijn aangewezen voor agrarisch natuurbeheer.

Circa 90 hectare landbouwgrond wordt uitgegeven zonder beperkingen. Daar is te weinig mogelijkheid om de biodiversiteit te ontwikkelen. Provincie Gelderland zegt zo veel mogelijk te werken met eenjarige pachtcontracten. Zo blijft de grond beschikbaar voor andere doeleinden. Door het verhogen van het aandeel gronden met beperkingen, daalt de provinciale pachtopbrengst van 1,1 miljoen euro in 2017 naar circa 0,7 miljoen euro in 2019.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  85 %
Meer weer