CO2%2Dcredits+en+grand+cru%2Dkaas+uit+het+Groene+Hart
Nieuws
© provincie Zuid-Holland

CO2-credits en grand cru-kaas uit het Groene Hart

Zuivelfabriek De Graafstroom, zuivelcoöperatie DeltaMilk, Waterschap Rivierenland, Wageningen University & Research, Rabobank en provincie Zuid-Holland maken werk van een goed inkomen voor de melkveehouderij en duurzame waterhuishouding in de Alblasserwaard.

Hiervoor hebben de partijen vrijdag in Bleskensgraaf een convenant getekend dat loopt tot en met 2021. Daarmee start het project 'Groene Cirkel Kaas en Bodemdaling'.

De partners gaan aan de slag met peilgestuurde onderwaterdrainage, versterking van de biodiversiteit en de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen, waaronder het vermarkten van CO2-credits.

21 partijen

Op deze wijze werken de partijen aan een maatwerkaanpak voor de bodemdaling in het Groene Hart. De opgedane kennis delen de partijen met de rest van het Groene Hart. Deze ambitie is door 21 partijen ondertekend, inclusief het ministerie van LNV.

De boeren, de zuivelfabriek, het waterschap, de wetenschap, de financier en de overheid slaan in dit project voor het eerst de handen ineen. De partijen kunnen hierdoor gemakkelijker nieuwe verdienmodellen ontwikkelen.

Voorbeelden

Boeren worden bijvoorbeeld met CO2-credits gecompenseerd voor de lagere inkomsten door een hogere grondwaterstand. Ook wordt meer geïnvesteerd in kruidenrijk grasland om de biodiversiteit te versterken.

De melk van dit kruidenrijk grasland wordt in zuivelfabriek De Graafstroom in Bleskensgraaf verwerkt tot hoogwaardige kaas. 'We willen de grand cru-kaas van De Graafstroom maken en hiermee een goede prijs voor zuivel krijgen met een duurzaam inkomen voor de boeren', aldus directeur Raymond Noordermeer van De Graafstroom.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer