Straathof+gestart+als+LTO+themahouder+veenweiden
Nieuws
© Koen van Wijk

Straathof gestart als LTO themahouder veenweiden

Aad Straathof uit Leimuiden vervult per 1 januari de rol van bestuurlijk themahouder Veenweiden voor LTO Noord West-Nederland. Het aanstellen van deze themahouder is onderdeel van het 'Veenweidenoffensief' van LTO Noord regio West.

Straathof vervult een belangrijke rol als aanjager voor het uitrollen van onderwaterdrainage in de westelijke veenweiden.

'Deze rol wil ik graag verbreden met de brugfunctie die ik oppak tussen de landbouw, politiek en wetenschap', zegt Straathof. Zelf is hij melkveehouder en heeft hij met zijn partner een verbreed bedrijf met agrotoerisme en -educatie. De veehouder was lange tijd hoogheemraad bij het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Onderwaterdrainage

Het Veenweidenoffensief omvat een brede aanpak die LTO Noord regio West vanaf 1 januari start met als inzet een perspectiefvolle toekomst vinden voor de agrarische sector in de veenweiden.

Het doel is de bodemdaling in veengebieden met 50 procent af te remmen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de uitrol van onderwaterdrainage. De nieuwe themahouder gaat onder meer op zoek naar boeren en polders om dit in de praktijk te brengen.

Veenweidenoffensief

LTO Noord regio West werkt nog aan de verder invulling van het Veenweidenoffensief. Tot die aanpak behoren naast onderwaterdrainage ook mogelijkheden voor boeren om waterpeilen te bepalen.

Andere thema's waarop ingezet wordt zijn zoetwaterbeschikbaarheid, een sluitende businesscase voor natte teelten, een goed verdienmodel voor natuurinclusieve landbouw en verdere reductie van uitstoot van broeikasgassen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer