Maishandel+langzaam+op+gang
Achtergrond
© Johan Wissink

Maishandel langzaam op gang

Nadat de kopers rond de maisoogst opvallend rustig waren, komt handel in het gewas nu langzaam op gang. Ondernemers kopen nu mais voor de komende zomer.

Weliswaar was de melkprijs vorig jaar redelijk, de kosten liepen navenant ook op. Daarbij was de mais op veel zandgrond slecht en op klei goed.

Op zandgrond hielden melkveehouders de betere mais voor zichzelf, terwijl de mindere voor de handel werd aangeboden. 'Eigenlijk mag je dat geen snijmais noemen, het is meer buikvulling', glimlacht een handelaar.

Veel veehouders hebben, mede vanwege de hoge overige kosten, vorig jaar geen mais gekocht. Toch bleek mais voor een groot aantal van hen in deze winter een welkome aanvulling op het gras in het rantsoen. Door de droogte was de royale grasvoorraad van begin 2018 fors geslonken en werd juist iets meer mais in het rantsoen gestopt.

Uitslagen van alle kuilen bekend

Bijkomend voordeel van de afwachtende houding, is dat de uitslagen van alle kuilen nu bekend zijn. 'Hoewel de werkelijke kuil nog 10 procent kan afwijken, geeft dit een goed beeld van de voederwaarde. Op stam is dat veel lastiger om te beoordelen, zeker in een jaar waarbij de omstandigheden wisselend zijn, zoals in 2018', legt een andere handelaar uit.

Volgens hem zijn de prijzen nu tussen 50 euro voor gewone mais en 70 euro per ton voor een gewas met een goede voederwaarde. 'Voor topmais wordt zelfs 72,50 euro betaald.'

Maisvoorraden zijn op

Op dit moment wordt vooral mais gekocht, omdat de voorraden op zijn. Hierdoor is er ook ruimte om een nieuwe kuil te leggen, die vaak wordt aangepast aan de voersnelheid tijdens het zomerrantsoen. Melkveehouders kopen vooral kuilen. Balen zijn met 17 euro per ton extra vaak te duur en zijn vooral voor hobbyhouders.

Wat de handel in de komende weken doet, is afhankelijk van het weer. 'Op klei staat al een aardige snede gras, bij goed weer kunnen over enkele weken de koeien naar buiten', stelt een handelaar.

Terwijl verschillende andere gewassen een notering kennen, is dat bij mais niet het geval. Dat maakt de handel minder transparant, erkent een handelaar. 'Maar kuilen variëren en wanneer de verkoopprijzen bekend zijn, dan weet ook iedereen de inkoopprijzen. Dat maakt voor veel handelaren de handel minder spannend.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer