Afrikaanse varkenspest breidt uit in België en China

Afrikaanse varkenspest (AVP) breidt zich onverminderd uit. In de Belgische provincie Luxemburg zijn in het besmette gebied in de regio d'Etalle inmiddels tenminste 205 besmette, dode wilde zwijnen gevonden.

Afrikaanse+varkenspest+breidt+uit+in+Belgi%C3%AB+en+China
© Twan Wiermans

In de zone rondom het besmette gebied wordt actief gejaagd op wilde zwijnen. In heel België moet zwijnenpopulatie minimaal worden gehalveerd in twee jaar tijd. Daarmee wil de Belgische overheid bereiken dat het besmette gebied, dat inmiddels is omheind met 30 kilometer hekwerk, geïsoleerd raakt.

In het kerngebied en de bufferzone wordt nog steeds actief gezocht naar dode wilde zwijnen. Recreatie het bijvoeren van wild zijn verboden. In China heeft AVP zich sinds de eerste uitbraak in augustus 2018 verspreid naar 21 van de 34 Chinese provincies, meldt de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN.

Klokkenluidersbeloning

De Chinese overheid houdt rekening met een veel groter aantal acute gevallen en heeft onlangs een klokkenluidersbeloning aangekondigd. Meer dan 600.000 varkens zijn als voorzorgsmaatregel gedood. Soms gaat het om zeer grootschalige bedrijven. De snelle verspreiding wordt veroorzaakt door miljoenen minibedrijven en gebrekkig bioveiligheidsbeleid, net zoals in grote delen van Oost Europa. Ook speelt transportafstand over duizenden kilometers een rol in China.

ISN hamert op absolute voorzichtigheid en strikte naleving van alle hygiënemaatregelen in Duitsland. Daarnaast wordt er voortdurend gewerkt aan de voorbereiding op noodsituaties.

• Lees ook: Europees Parlement wil extra geld Afrikaanse varkenspest

In Nederland richt het preventieteam AVP onder leiding van het ministerie van LNV zich vooral op het plaatsen van waarschuwingsborden langs snelwegen en gerichte jacht op wilde zwijnen onder strikte voorwaarden. Personeel afkomstig uit Oost-Europa wordt gewaarschuwd voor de gevaren van verspreiding.

De Duitse varkenshouderijorganisatie ISN is positief over de ontwikkelingen in Rusland. Haar aanpak wordt als een voorbeeld gesteld voor andere landen met een achtergebleven varkenshouderijstructuur, die te kampen hebben met AVP.

Rusland

In Rusland dook de ziekte in 2007 voor het eerst op. Tot nu toe werden meer dan duizend individuele uitbraken geregistreerd. Veel oorspronkelijk besmette gebieden zijn weer AVP-vrij verklaard.

Dat is te danken aan de versnelde opschaling en professionalisering van de Russische varkenshouderij, luidt de analyse van ISN.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer