Wild zwijn verontrust Drentse varkensboeren

Een wild zwijn is in de nacht van woensdag op donderdag bij Zwiggelte aangereden. Dat het dier werd aangetroffen, verontrust Drentse varkenshouders.

Wild+zwijn+verontrust+Drentse+varkensboeren
© Eigen Foto

'Wij gaan uit van een nulstand, maar als er één wild zwijn zit, zullen er vast meer zijn. Wij willen hier geen Belgische toestanden', geeft varkenshouder en POV-bestuurder Rogier van Wijk uit Mantinge aan. Hij kreeg een foto van het doodgereden zwijn op de app en belde vandaag met provincie Drenthe.

• Lees ook: Zwijnen vormen groter risico dan mestafvoer

'Die geeft aan er actief op te zitten. De provincie stelt dat ze er acuut op af gaan bij het signaleren van een wild zwijn. Als boeren een wild zwijn herkennen, moeten ze dat melden bij toezicht en handhaving van provincie Drenthe en het Faunaloket.' Van Wijk roept collega-boeren met klem op dit te doen als ze iets verdacht zien op hun percelen. Wilde zwijnen kunnen de Afrikaanse Varkenspest verspreiden.

Monsters

Het aangereden dier vluchtte naar het weiland waar het bezweek aan zijn verwondingen. Gemeente Midden-Drenthe heeft het kadaver meegenomen, laat RTV Drenthe weten. Er zijn monsters genomen om te kijken of het dier ook ziektes bij zich droeg. Daarnaast wordt het DNA onderzocht om te zien waar het dier vandaan komt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer