Reddingsactie voor biologische melkveehouders

Eén op de twintig biologische melkveehouders in ons land dreigt failliet te gaan door onder meer de gevolgen van de fosfaatheffing. De actie ‘Red de Bioboer’ moet er toe leiden dat er een passende wetgeving komt voor de biologische sector.

De Natuurweide, de vereniging van biologische melkveehouders, wil met de actie ‘Red de Bioboer’ de politiek en de consument beter informeren over de actuele stand van zaken binnen de sector. Om zo meer begrip te krijgen voor de positie waarin biologische melkveehouders zich bevinden.

Peter Hooijer in Weesp heeft een biologisch melkveebedrijf met 40 koeien en bijbehorend jongvee. Zijn droom was enkele jaren geleden om 60 koeien te kunnen houden met 40 hectare land. ‘Dat zag ik wel voor me. Ik zou dan een mooi bedrijf hebben met een leuk inkomen. En een leuk leven ernaast.’

De biologische melkveehouder uit Weesp begon in 2015 met het bouwen van een nieuwe stal voor 60 koeien. Toen kwam de fosfaatheffing en werd zijn kudde weer teruggeschroefd naar het aantal van de peildatum 2 juli 2015. ‘Die 40 koeien is gewoon geen vetpot. In die zin dat ik weinig van mijn lening kan aflossen. En ik ben blij dat dat mijn vrouw nog een 3-daagse baan heeft, anders is een gezin met 4 kinderen niet te onderhouden.’

Eigen mestregels

Peter Hooijer begrijpt niet goed waarom er qua wetgeving geen uitzondering wordt gemaakt voor biologische melkveehouders. ‘Er is natuurlijk vrij veel vraag naar biologische producten. Daarnaast zijn er een aantal biologische melkveehouders die toch vrij ruim in het land zitten en dan niet het aantal koeien mogen houden die daar bij past. Dat is natuurlijk wel zuur. Zeker omdat onze sector eigen mestregels heeft waardoor wij sowieso niet meer mest mogen produceren dan dat je land hebt. Dan zit er toch wel iets van gerechtigheid in als wij buiten het fosfaatplan gehouden worden. Ik denk toch dat de politiek te weinig weet over hoe de biologische veehouderij in elkaar zit. En dat daardoor alles op één hoop wordt geveegd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer