WTC+De+Kempen+voert+dagelijks+bij+25+boeren
Nieuws
© John Claessens

WTC De Kempen voert dagelijks bij 25 boeren

Werktuigencoöperatie De Kempen (WTC De Kempen) heeft twee zelfrijdende voermengwagens. Daarmee voeren de medewerkers dagelijks op 25 veebedrijven in de regio.

'Boeren die kiezen voor loonvoeren, willen vooral arbeid besparen', zegt Twan van Rijsewijk, medewerker bij WTC De Kempen. 'Anderen vragen zich af of het rendabel is om nog zelf te voeren en zien het vaak niet zitten om zelf in een voermengwagen te investeren. Nu weten ze precies wat ze kwijt zijn aan kosten.'

De werktuigencoöperatie heeft 520 leden en ongeveer 1.200 klanten. Ze houdt zich bezig met het verhuren van landbouwmachines en het aanbieden van loonwerk en verkoop van grondstoffen.
Het loonvoeren is een van haar diensten. De twee zelfrijdende voermengwagens maken dagelijks een eigen route. Ze gaan langs 25 boeren, hoofdzakelijk melkveehouders, maar ook enkele geitenbedrijven en kalverhouderijen.

Tarieven

De coöperatie hanteert kostendekkende tarieven. 'Heb je honderd koeien, dan ben je 45 tot 50 euro per dag kwijt', aldus Van Rijsewijk. 'Vroeger werkten we met een tarief per dier, maar dat was onpraktisch. Nu we een tarief per minuut aanhouden, zie je dat veehouders extra gedreven zijn om het erf op te ruimen, de staldeuren te openen en het kuilplastic op te rollen. We kunnen meteen aan de slag.'

WTC De Kempen beschikt over het rantsoen van elk veebedrijf. Wie het voerschema wil aanpassen, doet dat met de app Digi-Star. Ongeveer 75 procent van de boeren werkt ermee.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer