Ter+Laak+Orchids+wint+duurzaamheidsprijs+met+DaglichtKas
Nieuws
© Technokas

Ter Laak Orchids wint duurzaamheidsprijs met DaglichtKas

Orchideeënkweker Ter Laak Orchids uit Wateringen heeft donderdag de EZK Energy Award 2018 gewonnen. De prijs wordt uitgereikt door de ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

De EZK Energy Award is bedoeld voor organisaties die zich positief van anderen onderscheiden op het gebied van energiebesparing of duurzaam opwekken. Deze bestaat onder meer uit een geldbedrag van 25.000 euro, te besteden aan bijvoorbeeld duurzame maatregelen.

De drie genomineerde bedrijven waren de ondernemingen Orange Climate Autarkis, Ter Laak Orchids en Sibelco. Volgens de jury onderscheidt Ter Laak Orchids, het enige agrarische bedrijf onder de genomineerden, zich het meest op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking.

Innovatieve kas

Familiebedrijf Ter Laak Orchids kweekt orchideeën en verkoopt deze in heel Europa. 'We hebben op een van onze locaties een DaglichtKas van 5 hectare gebouwd', vertelt directeur Richard ter Laak. 'Deze innovatieve kas vangt energie op uit zonlicht en slaat deze op. De energie wordt uiteindelijk hergebruikt in ons totale verwarmingssysteem.'

Het bedrijf bespaart hierdoor 40 procent energie en wekt met de DaglichtKas ook weer energie op.

Totaalaanpak

'De totaalaanpak van Ter Laak Orchids, waaronder de mate van technologische innovatie en ingrijpende aanpassing van het kweekproces die leidden tot een forse energiebesparing, maken dat de award naar Ter Laak gaat. Hun DaglichtKas wordt niet alleen gebruikt om planten te kweken, maar levert ook warmte op. Dit is interessant in Nederland en daarbuiten', aldus jurylid Anwar Osseyran van de EZK Energy Award.

Ter Laak Orchids in Wateringen werd in 2018 uitgeroepen tot International Grower of the Year.

Weer

 • Vrijdag
  34° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
Meer weer