Stolk+Orchids+verpakt+plant+in+papier
Reportage
© Pim Mul

Stolk Orchids verpakt plant in papier

Duurzame teelt is voor Stolk Orchids in Waddinxveen een belangrijk thema. Met de Orchid2 en de Ecofriendly collection willen de ondernemers laten zien waarin hun phalaenopsiskwekerij verschilt van andere kwekerijen.

Stolk Orchids heeft zich begin jaren negentig gespecialiseerd in orchideeën, met als hoofdteelt phalaenopsis. Het familiebedrijf bestaat al meer dan honderd jaar en Jan Stolk, derde generatie, is in 1968 een eigen kwekerij in Waddinxveen begonnen.

Sinds het einde van de vorige eeuw is de vierde generatie, Jan-Pieter, Corstiaan en Harm-Jan Stolk, in het bedrijf gekomen. Harm-Jan Stolk doet de operationele verkoop, Jan en Jan-Pieter Stolk houden zich vooral bezig met de teelt. 'Zij ruiken als het ware of de plantjes het naar hun zin hebben', zegt Corstiaan Stolk, verantwoordelijk voor relatiebeheer en conceptontwikkeling.

Vijftig soorten

De teelt van phalaenopsis kost 43 tot 50 weken. Het uitgangsmateriaal komt in pluggen van Floricultura, Anthura en Microflor. De opkweek bij 28 graden Celsius neemt 25 tot 30 weken in beslag. Vervolgens zijn voor de koel- en afkweekfase bij 18 graden Celsius nog 18 tot 20 weken nodig. Het assortiment omvat vijftig hoofdsoorten, die de kwekerij ook levert met sierpotten en in arrangementen met onder andere anthurium, hedera en bromelia.

De plastic pot vervangen door een duurzame is een leuke uitdaging voor het nieuwe jaar

Corstiaan Stolk, Stolk Orchids in Waddinxveen

Bij Stolk Orchids zijn dagelijks 40 medewerkers aan de slag. Tijdens piekperiodes, zoals voor Valentijnsdag, Moederdag en Kerstmis, staan nog eens 20 à 25 flexibele arbeidskrachten hen bij.

Speldenprikje

Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat hoog in het vaandel bij de ondernemers. Ze hebben veel energie gestoken in het verduurzamen van de teelt. 'Duurzaamheid is nu een belangrijk maatschappelijk thema, maar wij zijn al twintig jaar geleden begonnen met biologische gewasbescherming', zegt Stolk. 'De aarde is niet van onszelf. Ieder speldenprikje dat we bij kunnen dragen aan het behoud ervan, is meegenomen. Dat zit in ons karakter.'

Stolk Orchids gebruikt biologische gewasbescherming.
Stolk Orchids gebruikt biologische gewasbescherming. © Pim Mul

Naast biologische bestrijding tegen ongedierte gebruikt Stolk Orchids biostimulanten om de wortelvorming van de orchideeën te bevorderen. De ondernemers zijn kritisch op alle toevoegingen aan hun producten. Waar mogelijk vervangen zij plastic door een alternatief product of zorgen zij voor hergebruik.

Aquifer

In 2008 is de kwekerij uitgebreid tot 5 hectare en zijn gesloten teeltvloeren aangelegd, waarbij al het water wordt hergebruikt. Met een aquifer, die warm- en koelwaterbronnen gebruikt in combinatie met warmtepompsystemen, heeft de kwekerij het gebruik van fossiele brandstoffen kunnen reduceren met meer dan 35 procent.

'Je staat als kweker dicht bij de natuur. In ons bedrijf zie ik hoe gevoelig een plantje is', zegt Stolk. 'Een kleine klimaatverandering in de teelt of een wijziging in het voedingsaanbod kan grote gevolgen hebben voor het gewas. We kijken voortdurend of de werkzaamheden en processen in ons bedrijf vanuit onze duurzaamheidsvisie te verdedigen zijn. Binnen MPS hebben we het maximaal haalbare aantal punten en certificaten. Daarnaast zijn we aangesloten bij Stichting ProductProof. Toch is duurzaamheid nooit af. Ook in de toekomst willen we stappen blijven maken om onze carbon footprint te verminderen.'

Bijzonder verhaal

Stolk Orchids wil naast de aandacht voor duurzaamheid de continuïteit van het bedrijf en de kwaliteit van het product waarborgen. 'We zijn soms wat bescheiden in het uitdragen van al dit moois. Vanuit commercieel oogpunt denk ik dat het wenselijk en zelfs noodzakelijk is, dat je klant en consument informeert, zeker in de huidige markt', legt Stolk uit. 'Daarom hebben we een jaar geleden contact gezocht met marketingbureau Pull Position in Naaldwijk. Zij hebben ons laten zien dat dingen die wij heel gewoon vinden, ons onderscheiden van anderen. Ons bijzondere verhaal mogen we ook naar buiten laten zien.'

In samenwerking met Pull Position heeft Stolk Orchids twee nieuwe producten ontwikkeld: Orchid2 en de Ecofriendly collection. Deze laatste bestaat uit een speciaal ontwikkelde papieren hoes met daarop uitleg over de duurzame teeltwijze en de geschiedenis van de kwekerij, zodat de consument nog meer bij de achtergrond van het product wordt betrokken.

Jan en Jan-Pieter Stolk in de kas.
Jan en Jan-Pieter Stolk in de kas. © Stolk Orchids

Duurzame uitstraling

De Orchid2 bestaat uit twee plantstekken in een pot, die zorgen voor twee keer zoveel takken en bloemen als de andere planten uit de kwekerij. Ook dit product heeft door de papieren verpakking en het toevoegen van stokken en clipjes van bamboe een duurzame uitstraling.

'Twee gave concepten met toch nog ruimte voor verbetering. Het liefst zouden we de plastic pot nog vervangen voor een duurzaam alternatief. Een leuke uitdaging voor het nieuwe jaar', licht Stolk toe. Stolk Orchids presenteert beide producten deze maand op de internationale sierteeltvakbeurs IPM in Essen.

Twee concepten met een jasje
'We hebben Stolk Orchids ondersteund bij het opstellen van de marketingstrategie en het maken van een goed plan voor de uitvoering ervan, zegt Annelene Sonneveld van marketingbureau Pull Position in Naaldwijk. 'We hebben Corstiaan en Harm-Jan Stolk eerst gevraagd waarin hun producten zich onderscheiden en op welke klanten ze zich richten. Daarna hebben we met hen een brainstormsessie gehad om er een kloppend verhaal van te maken. Een strategie ontwikkel je tenslotte niet voor een jaar', stelt ze. 'Duurzaamheid past echt bij Stolk Orchids en de mensen die er werken. Dat hebben we vertaald naar twee concepten met een mooi jasje: een milieuvriendelijke hoes en de Orchid2. Met een nieuwsbrief, een socialemediacampagne en andere zaken willen we het verhaal van de kwekerij verder verspreiden en meer laten opvallen. We hebben al veel enthousiaste reacties ontvangen. Stolk Orchids is een prettig bedrijf om mee samen te werken. Wij helpen het graag verder bij het versterken van zijn goede positie in de markt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer