Bens+stelt+bedrijf+vaker+open+na+bezoek+activisten
Interview
© Rabobank

Bens stelt bedrijf vaker open na bezoek activisten

Legpluimveehouder Hugo Bens, voorzitter Leghennenhouderij LTO/NOP, kreeg ongewenst bezoek van dierenactivisten. Dat had veel impact op hem en zijn gezin. Toch stelt hij zijn bedrijf nog meer open voor derden. 'Ik ben andersom gaan denken.'

Bens houdt scharrelhennen in Haps. Als bestuurder kwam hij de al vaak in contact met andersdenkenden. Steevast is zijn antwoord: 'Kom bij ons de kippen bekijken.' De echte extremisten gaan nooit op dit verzoek in.

Blijf open en transparant je verhaal vertellen en nodig mensen uit in je stal

Hugo Bens, voorzitter Leghennenhouderij LTO/NOP

Dus dierenactivisten zijn nooit op uw bedrijf geweest?

'Jawel, twee keer zelfs. De eerste keer was in 2014. Op dat moment waren toevallig ambtenaren van het ministerie hier en stond ineens een Duitse veganist met een draaiende camera voor de poort. Ik heb hen positief benaderd en het bedrijf laten zien. Later in de uitzending werden ook beelden vertoond van onze stal 's nachts. Ze hadden dus al eerder ingebroken om die beelden te maken. Een eng muziekje eronder en veel negatief commentaar.'

Hoe was uw reactie op de inbraak?

'Mijn eerste reactie was: we doen aangifte, de deuren gaan op slot en we laten niemand meer toe. Maar dat voelde niet goed. Via onze eierhandelaar heb ik de inkoper uitgenodigd op ons bedrijf. Na de bezichtiging complimenteerde hij mij en zei hij tegen de eierhandelaar dat hij onze eieren graag bleef ontvangen. Vanaf dat moment ben ik andersom gaan denken: nog meer laten zien wat we doen.'

Andersom denken, hoe doet u dat?

'Open en transparant zijn. We hebben een website, open dagen, sociale media, een eigen educatieruimte. En gewoon je verhaal vertellen overal waar je komt. Dierenactivisten vormen maar een paar procent van de bevolking. Hun overtuiging kun je toch niet veranderen. We moeten ervoor zorgen dat de gemiddelde burger de eerlijke beelden ziet en onze producten én ons als boer blijft waarderen.'

Zijn de beelden gemanipuleerd?

'Eind 2017 schreef de Gelderlander een vernietigend stuk over de kippen van zes kippenboeren. Activisten van Ongehoord zouden ook hier in de stal zijn geweest. Ik herkende een deel van de beelden, maar onze kippen waren het absoluut niet. We hielden al een paar koppels met onbehandelde snavels en in het filmpje hadden de kippen behandelde snavels.

'Toen ben ik zelf een vlog gaan maken. Dat had ik nog nooit gedaan, maar ik ben er gewoon mee begonnen. Diezelfde morgen heb ik een filmpje in de stal gemaakt en op Facebook gezet. Dat was in een paar uur tijd 6.500 keer bekeken. RTL Nieuws stond een paar uur later op de stoep. Toen kreeg de tv-kijker het werkelijke beeld te zien. Dat voelde goed.'

Welke maatregelen hebt u genomen om inbraak te voorkomen?

'We hebben op alle deuren cijfersloten gezet, verklikkers, lampen en camera's geïnstalleerd en bordjes 'Verboden toegang' opgehangen. Die inbrekers in de stallen stellen zich boven de wet. Inbraak in bedrijfsgebouwen is moeilijker aan te pakken dan in woningen. Bordjes met 'Verboden toegang' ophangen is het minste wat je kunt doen. Dan zijn inbrekers wettelijk aan te pakken.'

Wat adviseert u boeren?

'Blijf open en transparant je verhaal vertellen, nodig mensen uit om te komen kijken. Zoek de verbinding op. Als dierenactivisten ongewenst op je bedrijf komen, doe dan aangifte. LTO pakt in samenwerking met politie, justitie, overheid en ketenpartijen dierenactivisme aan en legt dossiers aan. Zorg ervoor dat je bedrijf altijd netjes is. Ruim struif, dode kippen en ongedierte direct op. Negeer activisten op sociale media. Bij inbraken zou ik het liefst direct tien bedrijven hebben die zich openstellen waar media terechtkunnen, zodat ze niet altijd bij dezelfde bedrijven moeten filmen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer