Taakstraf+voor+dierenactivist+na+inbraak
Nieuws
© Dick van Doorn

Taakstraf voor dierenactivist na inbraak

De rechtbank in Breda heeft vrijdag 'vegan streaker' Peter Janssen van Stichting Konijn in Nood veroordeeld voor het inbreken bij een konijnenhouderij en meenemen van dieren. Konijnenhouder Zoontjes in Alphen werd in het gelijk gesteld. De familie is blij met de uitspraak.

Janssen brak de afgelopen jaren meermaals in bij de stallen van Zoontjes en maakte en verspreidde filmmateriaal. 'U heeft niets te zoeken op boerenbedrijven', gaf de rechter aan. Ze gaf Janssen een taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete.

• Lees ook: 'Vegan Streaker op jihad-reis naar Syrië'

Zoontjes stapte naar de rechter, omdat Janssen vanaf 2015 meermaals onuitgenodigd op zijn bedrijf was, 's nachts inbrak, filmbeelden maakte en een moederdier met jongen meenam.

Onacceptabel

Janssen zegt dat hij dit moest doen, omdat de dieren in acute nood zouden zijn. Onacceptabel oordeelde de rechter. 'U gaat er bij voorbaat van uit dat er sprake is van dierenmishandeling. Het is niet meer dan uw mening dat het dierenwelzijn in geding was. De boer voldoet aan de eisen en regels, zoals afgesproken in Nederland', betoogde de rechter.

• Lees ook: Kamervragen over bedreigen konijnenhouders

Het is voor het eerst dat Janssen een taakstraf opgelegd krijgt en voor het eerst dat hij veroordeeld is voor zijn acties tegen de veehouderij. Tot nu heeft hij alleen boetes gekregen. Daarnaast legde de rechter hem een voorwaardelijke gevangenisstraf op van een week met een proeftijd van twee jaar en moet hij een schadevergoeding aan de familie Zoontjes betalen van 350 euro.

Bewegingsvrijheid

De officier pleitte nog voor een locatieverbod, maar daar ging de rechter niet in mee, omdat het te veel inbreuk zou maken op de persoonlijke bewegingsvrijheid van Janssen.

De officier vindt dat Janssen niet voor eigen rechter mag spelen. 'Als we dat allemaal zouden doen in Nederland, wordt het een rommeltje. Het is goed dat u opkomt voor dierenleed, maar de manier waarop u dat doet, kan en mag niet.'

Dierenextremisme

LTO Nederland stelde in samenwerking met de politie onlangs richtlijnen op voor het doen van aangifte tegen dierextremisme en roept veehouders die te maken hebben met dierextremisme op aangifte te doen. Boeren die te maken hebben met bedreigingen, intimidatie en inbraken doen vaak geen aangifte uit angst niet serieus genomen te worden.

Landbouwminister Carola Schouten gaf donderdag in het Kamerdebat aan dat ze bedreigingen, inbraken en intimidatie van boeren onacceptabel vindt. Ze benadrukte dat, als er vermoeden is van misstanden, daar van een melding gedaan kan worden bij de officiële instanties. Daarnaast gaat Schouten gesprekstafels organiseren over dierenwelzijn.

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer