%27Doe+aangifte+van+dierextremisme%27
Nieuws
© Burning Souls

'Doe aangifte van dierextremisme'

LTO Nederland, politie en politiek roepen boeren die te maken hebben met dierextremisme, op aangifte te doen. Boeren die te maken hebben met bedreigingen, intimidatie en inbraken doen vaak geen aangifte uit angst niet serieus genomen te worden.


LTO Nederland stelt in samenwerking met de nationale politie richtlijnen op die boeren helpen bij het doen van aangifte. Doel hiervan is om boeren te stimuleren de politie in te lichten bij verdachte situaties op of rond het bedrijf die het gevolg zouden kunnen zijn van dierextremisme.

Aandacht van politiek

De activiteiten van dierextremisten tegen boeren en hun gezinnen hebben inmiddels de aandacht van de politiek. In december diende Helma Lodders (VVD) Kamervragen in naar aanleiding van berichtgeving van LTO Nederland en het actualiteitenprogramma EenVandaag over aanhoudende bedreigingen en inbraken bij konijnenhouders.

Daarnaast heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid deze week overleg gevoerd met een konijnenhouder, een varkenshouder en een dierenarts die te maken hebben met dierextremisten. Dit overleg vond plaats op initiatief van Jaco Geurts (CDA).

Grapperhaus roept eveneens boeren op aangifte te doen bij de politie en dringt eropaan om camerabeelden van inbraken en andere strafbare feiten te verzamelen. Ook gaf de minister aan dat hij de strafrechtelijke vervolgstappen van specifieke rechtszaken van boeren wil volgen en werkbezoeken wilt brengen aan getroffen boeren.

Aangifte doen bij de politie

In samenwerking het team Contra Terrorisme, Extremisme & Radicalisering van de Nationale Politie heeft LTO Nederland richtlijnen voor boeren die te maken hebben met dierextremisten opgesteld.

• Doe aangifte of melding bij de politie van ieder voorval bij het bedrijf in geval van een ongeoorloofd (nachtelijk) bezoek in het bedrijf, en/of het signaleren van onbekende personen die belangstelling hebben voor het bedrijf en onbekende voertuigen die bij het bedrijf worden gesignaleerd.

• Doe dit ook wanneer geconstateerd wordt dat er undercover opnamen in het bedrijf zijn gemaakt; mocht er opnameapparatuur zijn ontdekt laat dit onberoerd en laat dit aan de politie over die langskomt.

• Doe dit ook bij bedreigingen die telefonisch, per post of digitaal, of met graffiti of posters gedaan worden.

• Vermeld bij de aangifte indien mogelijk de economische schade en de schade in kader van dierenwelzijn en hygiëne(protocollen) van het ongeoorloofd betreden van het bedrijf.

• Geef bij de aangifte of melding aan, dat op het proces-verbaal of melding de CTER-code wordt toegevoegd. CTER staat voor: team Contra Terrorisme, Extremisme & Radicalisering van de Nationale Politie.

Het is van belang dat de CTER projectcode bij de aangifte wordt vermeld. De desbetreffende politie-eenheid weet dan wat haar te doen staat. Geef bij de aangifte ook aan wat de economische schade en schade in termen van dierenwelzijn en hygiëne(protocollen) is van het ongeoorloofd betreden van het bedrijf.

Boven de wet

De afgelopen jaren lieten dierenextremisten regelmatig van zich horen, bijvoorbeeld met demonstraties bij veehouderijen, inbraken in schuren, doodskaarten sturen naar boerfamilies, naam en toenaam noemen van boeren op social media, lasterteksten aanbrengen met graffiti, plakken van posters met foto's van boeren en stickers plakken met lasterteksten op vlees in supermarkten.

Dierenactivisten stellen zich volgens LTO Nederland boven de wet en acteren volgens hun eigen regels en principes. Acties van de dierenextremisten polariseren en zijn erop gericht de veehouderijen in Nederland te sluiten.

LTO Nederland is van mening dat in Nederland demonstreren een goed recht is. Ook tegen de veehouderij, maar bedreigen, intimideren en het stalken van boerenfamilies gaat te ver.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer