Agrifirm+gaat+educatieboeren+ondersteunen
Nieuws
© Huisman Media

Agrifirm gaat educatieboeren ondersteunen

Agrifirm gaat Platform Boerderij Educatie Nederland ondersteunen. Een samenwerkingsconvenant werd maandag ondertekend tijdens het congres over boerderijeducatie op Aeres Hogeschool Dronten.

De komende drie jaar werft de coöperatie onder haar tienduizend leden 25 boeren per jaar die met boerderijeducatie willen starten. Agrifirm richt zijn pijlen vooral op de witte gebieden, waar nog geen boerderijeducatie is.

Het gaat dan met name om varkensbedrijven, pluimveehouderijen en akkerbouwbedrijven. Nu is meer dan twee derde van de 220 educatieboeren die zijn aangesloten bij Platform Boerderij Educatie Nederland, melkveehouder.

Boer-burgerverbinding

'We zijn het grootste gemengde bedrijf van Nederland met een combinatie van veehouderij en akkerbouw. Wij werken ook aan een verantwoorde voedselketen en versterking van de boer-burgerverbinding. Educatie kan hierin een goede rol vervullen. Daar willen we graag onze schouders onder zetten', verklaart commercieel directeur Coöperatiezaken Hendrik Arends van Agrifirm de samenwerking.

Agrifirm dekt voor de 25 bedrijven per jaar de kosten van certificering van de bedrijven en twee boerderijeducatielessen. Het gaat om 400 tot 500 euro bedrijf.

Versterking businessmodel

Agrifirm is de nieuwste partij binnen het Platform Boerderij Educatie Nederland. Onlangs haakte Platform Melkgeitenhouderij aan bij Boerderij Educatie Nederland. ZuivelNL maakt al langer deel uit van het platform dat uit dertien regionale samenwerkingsverbanden van educatieboeren bestaat.

Commercieel directeur Coöperatiezaken Hendrik Arends van Agrifirm (links) ondertekent de samenwerkingsovereenkomst met voorzitter Arjan Monteny van Platform Boerderij Educatie Nederland.
Commercieel directeur Coöperatiezaken Hendrik Arends van Agrifirm (links) ondertekent de samenwerkingsovereenkomst met voorzitter Arjan Monteny van Platform Boerderij Educatie Nederland. © Tienke Wouda

Platform Boerderij Educatie Nederland is met meer partijen in gesprek over samenwerking, zegt voorzitter Arjan Monteny. 'Wij willen het businessmodel verder professionaliseren. Dat gaat over de hele keten. Volgend jaar hopen we nieuwe partijen bekend te kunnen maken.'

De bijdrage van de partijen ziet Monteny vooral als 'aanzwengelbijdrage'. Streven is dat scholen voor boerderijeducatie betalen. Dat kost ze ongeveer 120 euro per les, exclusief vervoer. Doel van Boerderij Educatie Nederland is dat alle 165.000 basisscholieren in Nederland minimaal een keer een les volgen op een boerderij. Inmiddels hebben de boeren 65.000 basisscholieren ontvangen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / -3°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -4°
  10 %
Meer weer