Tussen+koeien+kokkerellen+met+Klasseboeren
Nieuws
© Studio van Assendelft

Tussen koeien kokkerellen met Klasseboeren

Even geen rekensommen of topografie voor de leerlingen van groep 7 van basisschool 't Schrijverke in Herpen. Ze mochten woensdagochtend naar Melkveebedrijf Zonnenberg in Herpen. Daar leerden zo onder meer over de herkomst van voedsel.

Voor deze speciale editie werd de melkveehouderij omgetoverd tot een pop-uprestaurant. Dit als onderdeel van het themajaar We are food. Juni is de Maand van de Gezonde School. 'Voor ons een kans om het werk van Klasseboeren Oss te promoten', vertelt gastvrouw en Klasseboer Wilma Zonnenberg.

Meer leerlingen op het boerenerf krijgen is hard nodig, vindt de melkveehouder. 'Boerderijeducatie is een prachtige manier om de verbinding te leggen tussen boer en burger.'

Voedsel

Voedsel is een belangrijk onderwerp. 'Wat zegt een verpakking over de herkomst van eten? Wat betekent de term 'weidemelk'? En waar komt een citroen vandaan? Zulke vragen staan garant voor verrassende gesprekken.'

Enkele collega-boeren waren ook aanwezig. 'Sommigen oriënteren zich op het Klasseboerschap. We zoeken versterking in onze regio', vertelt Zonnenberg. Zelf ontvangt ze tien tot vijftien schoolklassen per jaar. De piek ligt in het voorjaar.

Chef-kok

Na de les bereidden de 25 leerlingen een lunch met chef-kok Naresh Ramdjas. Zonnenberg: 'Je zag kinderen denken: ik lust geen asperges. Maar iets wat je zelf maakt, wil je proeven.' Eenmaal aan tafel zaten jong en oud door elkaar en gingen de asperges er goed in.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 5°
  10 %
 • Zondag
  22° / 8°
  50 %
 • Maandag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer