Praktijkschool verbindt boeren en burgers

De eerste Praktijkschool voor Verbindend Ondernemen is in mei gestart. Aan dit initiatief van LTO Noord en Wakker Boer nemen tien boeren en tuinders uit Oost-Nederland deel. Twee van hen vertellen waarom ze deelnemen aan de Praktijkschool. Naar aanleiding van hun ervaringen raden ze anderen aan om het traject ook te volgen.

Praktijkschool+verbindt+boeren+en+burgers
© Ruben Meijerink

Doel van de Praktijkschool voor Verbindend Ondernemen is deelnemers te leren hoe ze vanuit persoonlijke drijfveren en hun bedrijf de verbinding met de samenleving kunnen maken. 'Ik heb me jaren ingezet bij zorg- en leerboerderijen en me beziggehouden met mantelzorg en als gastouder voor kinderen, vertelt Ida Besten van melkveehouderij De Oarns Hoeve in Haarle.

'De Praktijkschool kwam op het goede moment. Tijdens de eerste bijeenkomst in mei ging het er vooral over wat jou beweegt en in wat voor setting. Dat was voor mij de eerste stap terug naar de verbinding met mezelf en onze eigen boerderij.'

Inzicht

Besten, van origine psychiatrisch verpleegkundige, heeft inzicht gekregen in haar kernwaarden door zich kwetsbaar op te stellen. 'Ik kreeg als opdracht om eens met vijf mensen in gesprek te gaan en daar blanco in te gaan. Het bleek dat ik op zoek ben naar de ontmoeting en anderen graag open tegemoet treed', legt ze uit.

'Mijn boerenwaarden zijn dat ik het liefst in mijn eigen setting ben: dicht bij de natuur en de dieren en onderdeel van de kringloop van het leven. Ik wil in contact met anderen verder met het spiegelen van die boerenwaarden aan mijn eigen waarden, ter bezinning en om op verhaal te komen bij een 'BoerEnMens'.'

Trots

In een volgende bijeenkomst moest de melkveehoudster in drie minuten haar plan presenteren. 'Ik heb een landkaart laten zien met mijn belevingsreis. Ik wil de verbinding leggen tussen boeren en burgers en wil dat we weer trots zijn op ons boer zijn en onze producten.'

Boeren liggen volgens Besten vaak onder een vergrootglas en schieten vaak in de verdediging. 'Bijvoorbeeld als mensen horen dat zoveel boeren miljonair zijn vanwege hun grond. Zo ervaar ik dat niet: ik voel me schatbewaarder die een stukje aarde beheert en dat door wil geven aan volgende generaties.'

Leerervaring

Om haar plannen concreet te maken, heeft Besten bij de vorige bijeenkomst een 'verrassende leerervaring' gekregen: begeleiding bij het maken van een marketingplan.

'Ik ben heel blij met de coaching op de Praktijkschool door René Schepers en Christel van Raaij van Wakker Boer. We hebben een appgroep waarin we ervaringen delen en kunnen onderling met elkaar sparren. Ik vind het echt een cadeautje dat veel oplevert en zou anderen zeker aanraden om ook deel te nemen.'

Kamers verhuren

Annet Schrijver van melkveebedrijf Bissems Hofstede in Marle heeft weer andere kernwaarden en een ander verhaal. 'Al jaren loop ik met het idee rond om op onze boerderij kamers in te richten die we kunnen verhuren', zegt ze.

'Onze IJsselhoeve is een rijksmonument en daarom is het een lang traject om de subsidie voor elkaar te krijgen. Toen ik de Praktijkschool voorbij zag komen, leek me dat een mooie kans om begeleiding te krijgen bij het opstellen van een plan van aanpak.'

Spiegel

Schrijver had het gevoel dat ze op de goede weg was, maar moest eerst een stap terugzetten. 'Er werd me een spiegel voorgehouden. Het begon met vragen als: Wie ben ik? Waar sta ik? Waar word ik gelukkig van? Ik vond het een fijne start, waarmee ik mijn vizier goed kon zetten.'

Met de geplande kamers zoekt de onderneemster vooral de verbinding tussen de boerderij en de buitenwereld. 'We gaan een avond voor belangstellenden organiseren, waarop zij kunnen vertellen wat ze graag zouden willen op de boerderij.'

Mensenmens

Opties die de bezoekers deze avond kunnen aanbieden, zijn bijvoorbeeld koeien ophalen, kalfjes voeren en meehelpen op de boerderij. 'Ik ben een echt mensenmens, maar wel op kleine schaal. Groepen van vier tot zes mensen laat ik graag zien waarom wij de dingen doen zoals we ze doen. Vaak zijn mensen daardoor verrast en blij dat we het hun verteld hebben.'

Vanwege de ambtelijke molen moest Schrijver tijdelijk een pauze inlassen. 'Als je met zo'n plan bezig bent, word je heel enthousiast en ga je van alles bedenken, inclusief hoe je het uit zou willen voeren. Het is prettig dat ik dan altijd terug kan vallen op Christel en René en dat ze me op een heel fijne manier begeleiden.'

Wisselwerking

Wat de onderneemster het meest inspirerend vindt aan de Praktijkschool voor Verbinden Ondernemen, is de onderlinge wisselwerking tussen de deelnemers. 'We doen oefeningen en gesprekken met elkaar en hebben app- en mailcontact. Je versterkt elkaar, ondanks dat iedereen zijn eigen plan en zijn eigen manier van doen heeft.'

Met de appgroep inspireren de deelnemers elkaar en hebben ze discussies over bijvoorbeeld krantenartikelen. 'De opbouw van het traject is ook heel goed. Dat biedt mij structuur en houvast.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer