Melkveehouder loopt twee sneden gras mis

Melkveehouderij De Vlottenburg in Babberich voert op dit moment meer dan twee jaar oud kuilgras van de derde snee uit 2016, terwijl de derde snee van 2018 voor volgende week is gepland met de loonwerker. Een groot contrast, als gevolg van hete zomer en de fosfaatreductieregeling.

Melkveehouder+loopt+twee+sneden+gras+mis
© Erik Colenbrander

Door de veestapelkrimp was er een ruime voervoorraad. Maar veehouderij De Vlottenburg is dit jaar twee maaisneden gras misgelopen door de extreem warme en droge zomer. Toch is het nog niet precies duidelijk welke gevolgen dit heeft voor de ruwvoerbalans en de melkproductie komende winter, vertelt Joris Gieling.

Dat hangt af van de derde snee gras, die volgende week op de planning staat om te oogsten en over de in mei en juni ingekuilde eerste twee sneden heen gereden wordt. Gezien de snelle grasgroei van de laatste weken kan dit kuilgras het verschil gaan maken.

Samen met zijn vader Henk Gieling melkt Joris 75 hoofdzakelijk roodbonte Holstein koeien, die bijna 10.000 liter per koe per jaar produceren met gemiddeld 4,40 procent vet en 3,60 procent eiwit.

Graslandverbetering en weidegang

Door de droogte en hitte moesten de melkveehouders de kwaliteit van hun 25 hectare grote huiskavel grasland repareren. Er werd 12 hectare doorgezaaid met een smakelijk grasmengsel.

Bijna 6 hectare bouwland is nieuw ingezaaid met een gras/klavermengsel wat zowel witte als rode klaver bevat, omdat de Vlottenburg volop weidegang toepast. Witte klaver komt beter tot zijn recht als er veel geweid wordt, rode klaver als er veel gemaaid wordt. Klaver zorgt zonder kunstmest voor meer eiwit van eigen land.

Deze zomer gingen de koeien 's nachts naar buiten in plaats van overdag. Ook toen er nauwelijks gras meer groeide liet de veestapel toch graasgedrag zien, vertelt Joris Gieling. 'De kop ging toch naar beneden'.

In de ligboxenstal uit de jaren negentig met beperkte nokhoogte bleef de temperatuur 6-7 graden koeler dan de buitenlucht dankzij een nevelkoeling op basis van water op het dak en een groot aantal ventilatoren in de stal.

45 ton snijmais per hectare

Ondanks de hete zomer komt De Vlottenburg dit jaar niet veel snijmais tekort. Dat is te danken aan de lichte kleigrond, waaruit het grootste deel van de bedrijfsoppervlakte bestaat. Maïs op de lichte kleigrond leverde gemiddeld 45 ton per hectare op.

De zanderige grond op enige afstand van de stal bleef wel ver achter in opbrengst. Dit gewas werd tegelijkertijd gehakseld maar als eerste onderin de sleufsilo verdeeld. Het inkuilproces ging gepaard met nitreuze gassen, zonder dat het echt problemen gaf. Er waren vanwege de droogte geen aardappelstoomschillen beschikbaar om de kuil mee af te dekken.

Pensverzuring

Mocht de derde snee gras volgende week tegenvallen, dan beschikt veehouderij De Vlottenburg over het graanproduct Maxamonn Grain, dat ze sinds enige tijd aan de koeien voeren. Maxamonn Grain is met ureum behandeld graan (tarwe of gerst naar keuze), dat het risico op pensverzuring vermindert en het aandeel ruwvoer in het rantsoen aanzienlijk kan verhogen.

Vof De Vlottenburg voert producten van veevoercoöperatie AgruniekRijnvallei. Samen hielden ze dinsdagmiddag 25 september een kennisbijeenkomst, waarbij naast de veevoerkundige aspecten van de bedrijfsvoering ook de fosfaatrechtenproblematiek aan de orde kwam.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer