Kamervragen VVD over droogte

VVD-Kamerlid Helma Lodders heeft Landbouwminister Carola Schouten gevraagd om versoepeling van onder meer bemestingsregels in verband met de uitzonderlijke droogte die Nederland treft.

Kamervragen+VVD+over+droogte
© Dirk Hol

Volgens de landbouwwoordvoerder van de VVD lijkt de uiterste datum waarop mest nog ver weg, maar is versoepeling desondanks noodzakelijk. ‘Met de huidige omstandigheden is het niet verantwoord om op dit moment mest uit te rijden. Wij roepen de minister op om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over het verlengen van deze periode zodat boeren kunnen anticiperen op uitstel en niet genoodzaakt zijn om onder slechte omstandigheden mest uit te rijden.'

Lodders wil om dezelfde reden ook dat de regels voor het scheuren van grasland versoepelt worden. Daarnaast vraagt de VVD om de mogelijkheid tot het winnen van ruwvoer te verruimen. Daarvoor zullen regelgeving voor ecologische focusgebieden en vergroeningsmaatregelen aangepast moeten worden.

Grasgroei

‘Zoals we nu al kunnen stellen zal er een tekort aan ruwvoer ontstaan. Voordat het gras gaat groeien zal er eerst een fikse regenbui moeten vallen, dan 5 weken groei voordat er gemaaid kan worden. De weersvooruitzichten laten zien dat de regen nog even op zich laat wachten en daarmee de groei van het gras. De inzet van ecologische focusgebieden en of de vergroeningsmaatregelen bieden naar onze mening uitkomst in dit zeer uitzonderlijke jaar. Dit is ook zeer verdedigbaar in het zoeken naar een ‘oplossing dicht bij huis’, aldus Lodders.

Ook in het Europees Parlement heeft de VVD aandacht gevraagd voor de droogte in Nederland en de gevolgen daarvan voor de land- en tuinbouw. De Europese Commissie heeft inmiddels een versoepeling afgekondigd van de vergroeningseisen in verband met de extreme droogte. VVD-Europarlementariër Jan Huitema heeft de EC gevraagd of Nederland hier ook gebruik van kan maken.

Kostbare tijd

Ook wil hij weten of de EC bereid is om in het kader van goede landbouwpraktijk pro-actief meer regels voor lidstaten te versoepelen, zodat lidstaten hier direct gebruik van kunnen maken en er geen kostbare tijd verloren gaat in het aanvragen van een ontheffing.

Daarnaast heeft Huitema gevraagd of de EC bereid is om voor Nederland de voorwaarden die gelden voor het scheuren van grasland in het kader van de derogatie op de EU Nitraatrichtlijn te versoepelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer