Nog geen paniek bij bioboeren

De huidige ruwvoersituatie op biologische melkveebedrijven is vergelijkbaar met die van gangbare bedrijven. Maar de mogelijkheden om biologisch ruwvoer aan te kopen zijn beperkter. Bionext en Biohuis maken een inventarisatie.

Nog+geen+paniek+bij+bioboeren
© VidiPhoto

'De handel kan tot nu toe nog voldoen aan de vraag naar biologisch ruwvoer, vanwege de droogte. Maar het wordt wel krap'. Dat zegt Marian Blom van ketenorganisatie Bionext.

Samen met met Biohuis, de vereniging van bioboeren, wordt er gewerkt aan een inventarisatie naar de beschikbaarheid van biologisch ruwvoer. 'We hebben nog onvoldoende overzicht, maar we zien al wel dat biologische akkerbouwers in Zuid- en Zuidwest-Nederland die luzerne en grasklaver telen 30 procent minder opbrengst hebben.'

Gecertificeerd

De situatie op de biobedrijven wijkt niet erg af van die op gangbare bedrijven. 'Sommige boeren hebben nog best wel voorraden, anderen zitten heel krap. Het is regionaal heel verschillend', volgens Teunis Jacob Slob, voorzitter van Natuurweide, de vereniging van biologische melkveehouders in Nederland.

Wat de situatie voor biologische melkveehouders anders maakt, is dat zij minder mogelijkheden hebben om extra voer aan te kopen. 'Zij zijn nog meer dan de gangbare melkveehouderij afhankelijk van goed ruwvoer. En daarnaast moet het aangekochte ruwvoer natuurlijk wel biologisch gecertificeerd zijn.'

• Lees ook: Vochttekort brengt maistelers in het nauw

Hoewel er bij individuele boeren problemen met de ruwvoervoorraad zijn, is er volgens Slob nog geen sprake van paniek. 'Als het nu gaat regenen en de weersomstandigheden blijven gunstig, dan kan er later dit jaar nog voldoende ruwvoer worden geoogst.'

Mogelijkheden ruwvoerteelt akkerbouwers

Volgende week is er binnen Biohuis een overleg om te zien in hoeverre biologische akkerbouwers dit najaar de mogelijkheid hebben om via een nateelt nog ruwvoer voor hun melkveecollega's te verbouwen.

De situatie in de ons omringende landen is niet veel anders, volgens Slob. in Duitsland mogen bioboeren als gevolg van het voertekort al een deel gangbaar voer in hun rantsoen opnemen. Slob vindt dat vooralsnog zeer onwenselijk. 'Wat mij betreft gaan we daar niet aan beginnen. Dan stel je je eigen bedrijfssysteem ter discussie.'

Wel is de controleorganisatie voor de biologische landbouw Skal coulant als het gaat om de verplichte weidegang. Wanneer veehouders als gevolg van de droogte van de weide en de hitte de keuze moeten maken de dieren binnen te houden, dan accepteert Skal dit. Dit zorgt voor minder hittestress en geeft de weide de kans te herstellen zodra er weer neerslag valt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer