Forse+toename+Vlaamse+beheerovereenkomsten
Nieuws
© VidiPhoto

Forse toename Vlaamse beheerovereenkomsten

In de voornaamste akkerbouwgebieden in Vlaanderen steeg de totale oppervlakte aan beheerovereenkomsten vorig jaar van 443 naar 657 hectare: een toename van 48 procent.

De gebieden in Vlaanderen die het meest geschikt zijn voor akkervogels beslaan zo'n 10.000 hectare, maar ook hier staan de akkervogels onder druk. De Vlaamse Landmaatschappij probeert daarom zo veel mogelijk landbouwers ervan te overtuigen om beheerovereenkomsten voor akkervogels te sluiten.

Die oppervlaktetoename zorgt ervoor dat in een aanzienlijk deel van de voornaamste akkervogelgebieden in Vlaanderen in 2019 een dekking aan beheerovereenkomsten wordt gehaald van 6 procent of meer. In sommige gebieden ligt het aandeel rond de 8 tot 10 procent. Zulke dekkingsgraden aan akkervogelvriendelijke maatregelen kunnen volgens deskundigen een verdere achteruitgang van akkervogels in die gebieden tegengaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
Meer weer