Boermarken+beschuldigen+terreinbeheerders+van+heksenjacht+op+boer
Nieuws
© Joost de la Court

Boermarken beschuldigen terreinbeheerders van heksenjacht op boer

'Onder de terreinbeherende organisaties is haast sprake van een heksenjacht tegen alles wat landbouw en veehouderij is.' Voorzitter Albert Lanting van de Vereniging Drentse Boermarken wond er op de laatste jaarvergadering geen doekjes om.

In Lantings ogen gedragen deze natuurorganisaties zich steeds dominanter op platteland. Tot zijn ergernis lijken ze te willen bepalen hoe het platteland moet worden ingericht en welke landbouw daar bij hoort.

Nuance

Te vaak krijgt de agrarische sector van veel problemen de schuld, stelt Lanting vast. 'Er zit geen enkele nuance meer in het debat over de landbouw. Met hun dure pr-campagnes is het voor deze terreinbeheerders gemakkelijk scoren in ons verstedelijkt Nederland', zei Lanting voor een gehoor van ruim 120 leden van de Vereniging Drentse Boermarken.

Ook ageerde de Boermarke-voorzitter tegen de 'overdreven bescherming van predatoren zoals vos, gans en kraai, waardoor weidevogels en klein wild dreigen te verdwijnen.'

Volgens Lanting is er een onbalans ontstaan. 'die is veroorzaakt door personen en instanties die het gevoel voor realiteit op het plattelanden en het gevoel voor de boeren totaal zijn kwijtgeraakt.'

Onder vuur

De Vereniging Drentse Boermarken vraagt zich af of de moderne communicatiemiddelen in de groene sector wel goed worden ingezet, nu blijkt dat de land- en tuinbouw steeds onder vuur blijven. Volgens marketingdeskundige Wija Koers van Wija Digital Marketing uit Hoogersmilde kunnen boeren en tuinders zelf richting geven aan de publieke opinie. 'Stop met zwijgen', riep Koers haar gehoor op. 'Vertel het echte verhaal. En gebruik daar de social media vooral voor.'

Lelies

Koers gaf als voorbeeld de Drentse telers van lelies. Na de eerdere negatieve beoordeling van sector, is dat beeld door meer openheid omgedraaid in veel meer begrip. 'Verplaats je in de toehoorder en stel je dienstbaar op', is haar boodschap. Zij raadt haar gehoor aan daarvoor vooral de social media te benutten als twitter, facebook, instagram en LinkedIn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  9° / 4°
  50 %
 • Maandag
  8° / 4°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  50 %
Meer weer