Brits+parlement+wil+no+deal+voorkomen
Nieuws
© UK Parliament

Brits parlement wil no deal voorkomen

Het Britse parlement wil dat premier Theresa May het vertrekakkoord met de Europese Unie (EU) openbreekt om de omstreden backstopregeling voor de Ierse grens daaruit te schrappen.

Onder leiding van Labour sprak het Britse parlement zich dinsdagavond uit tegen een no deal. Een andere meerderheid stemde echter voorstellen weg voor uitstel van de brexit-datum die nu op 29 maart staat. Het voorstel om de backstop te vervangen door 'alternatieve regelingen' is dinsdag goedgekeurd met 317 tegen 301 stemmen. Ook premier May steunde het voorstel.

• Lees ook: May: 'Geen kans op no-dealbrexit'

Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad maakte direct na de stemming duidelijk dat het overdoen van de onderhandelingen in elk geval niet tot de mogelijkheden behoort. In hoeverre de Europese Commissie wel bereid is tot concessies, blijkt de komende weken. Tusk wil in ieder geval voorkomen dat er weer een grens ontstaat tussen het Britse Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland.

Geen uitstel

Het lagerhuis stemde dinsdag ook over andere voorstellen. Er bleek geen meerderheid te zijn voor een voorstel dat uitstel van de brexit afdwingt als May er niet in slaagt voor 26 februari een deal goedgekeurd te krijgen.

Een meerderheid van de parlementariërs schaarde zich wel achter een andere motie, waarin wordt opgeroepen een brexit zonder deal te voorkomen. Dit zogeheten Spelman-amendement is echter niet bindend en heeft dus vooral symbolische waarde.

Brexit-crisis

Met de stemming van dinsdagavond is de brexit-crisis in de Britse politiek nog niet afgewend. Premier May, die op 15 januari nog een historische nederlaag leed in het Lagerhuis bij een stemming over haar brexit-deal, heeft na de stemming wel een steviger mandaat om mee naar Brussel af te reizen.

De Britse premier zal daar waarschijnlijk een oud voorstel op tafel leggen, waarbij er tussen Ierland en Noord-Ierland een onzichtbare grens komt. Controle van grensoverschrijdende transporten moeten daarbij bij bedrijven plaatsvinden. Daarnaast leunt het plan op een systeem van elektronische grensbewaking en een nog te sluiten handelsakkoord met de EU.

Weinig vertrouwen

De Europese Commissie had eerder weinig vertrouwen in dit voorstel. Daarbij komt dat het voor de Britten onmogelijk wordt om een dergelijk systeem voor 29 maart aan te leggen. Het voorstel zou ook om concessies vragen aan het adres van de Ieren die fel tegen een nieuwe grens - fysiek of elektronisch - met Noord-Ierland zijn.

Om tijd te winnen voor het sluiten van een nieuwe deal, zou May bereid zijn om de overgangsperiode met een jaar te verlengen. Volgens het vertrekakkoord met de EU geldt er nu een overgangsregeling van twintig maanden. De overeenkomst regelt dat het Verenigd Koninkrijk in de interne Europese markt en de douane-unie blijft tot 31 december 2020. De Britse premier heeft een meerderheid om dat in een aangepaste deal met de EU te verlengen tot eind 2021.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
Meer weer