Harde+brexit+baart+boer+en+tuinder+zorgen
Nieuws
© UK Parliament/Jessica Taylor

Harde brexit baart boer en tuinder zorgen

Door het 'nee' van het Britse parlement tegen het vertrekakkoord met de Europese Unie nemen de zorgen door Nederlandse boeren en tuinders toe. 'Wat als ze je tomaten niet komen ophalen?'

De toegang tot de derde afzetmarkt van Nederlandse agroproducten dreigt door de uitslag van de stemming in het Britse Lagerhuis ernstig bemoeilijkt te worden. In het zwartste scenario loopt een harde brexit uit op een totale standstill van de handel met het Verenigd Koninkrijk.

De overheid start daarom vanaf 28 januari een extra informatiecampagne om mkb-bedrijven op de gevolgen van de brexit te wijzen.

Afnemers

Klaas Johan Osinga van LTO Internationaal adviseert boeren en tuinders contact op te nemen met hun afnemers. 'Hebben die zich voorbereid? Want wat als je een telefoontje krijgt dat je tomaten, komkommers of tulpen zijn blijven staan, omdat er een file staat bij de veerboten? En die van morgen moet je zelf tijdelijk opslaan. Dan heb je de poppen aan het dansen en dat willen we voorkomen.'

Een ander scenario is dat de vrachtwagens in de file omkeren en de verse waar in Duitsland afleveren. 'Dan komen de marktprijzen zwaar onder druk te staan en heeft heel Europa er last van. Dit begint nu ook door te dringen tot andere landen', aldus Osinga.

Koers Britse pond

Boeren en tuinders kunnen ook geraakt worden door een fluctuerende koers van het Britse pond. 'Ons advies is: dek je daartegen in. Je bank kan je daarbij helpen.'

Na het bekend worden van het Britse 'nee' tegen het vertrekakkoord riep voorzitter Marc Calon van LTO Nederland de Nederlandse regering op alles in het werk te stellen om de handel met het Verenigd Koninkrijk door te laten gaan. 'Het mag niet zo zijn dat de impact van een harde brexit op boeren en tuinders wordt afgewenteld. Dan gaan er ondernemers, veelal gezinsbedrijven, omvallen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer