Transporteurs%3A+wegstemmen+brexitdeal+dramatisch
Nieuws
© Dirk Hol

Transporteurs: wegstemmen brexitdeal dramatisch

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is teleurgesteld over het wegstemmen van de brexitdeal. De transportsector maakt zich nu op voor een no deal-scenario. Dat betekent: lange wachtrijen voor terminals, overvolle parkeerplaatsen en mogelijk zelfs een tekort aan vergunningen.

'Dramatisch', zegt Elmer de Bruin, brexit-specialist van Transport en Logistiek Nederland. 'De Britten snijden hiermee allereerst zichzelf in de vingers, maar ook hun belangrijkste handelspartners: de rest van Europa.' De Nederlandse transport- en logistieksector krijgt volgens De Bruin met grote problemen te maken, bij een no deal.

Transporteurs zullen de negatieve effecten van een harde brexit het meest, zegt de Bruin. 'We doen er in Nederland alles aan om lange wachttijden te voorkomen, om tekorten aan transportvergunningen op te vangen. Maar de kans dat er toch uren voor de grens gewacht moet worden is groot. We zijn afhankelijk van de hele keten en als een paar vrachtauto's hun papieren niet op orde hebben, staat de boel bij de ferryterminal stil. En als de vraag naar vergunningen het aanbod overstijgt, en die kans is echt aanwezig, loopt de industrie het gevaar dat producten niet vervoerd kunnen worden.'

Voorbereiden

Volgens TLN is het nu meer dan ooit zaak zich goed voor te bereiden op een no deal-brexit. De tijd dringt, want met het verwerpen van de deal is ook de transitieperiode, waarin werd vastgelegd dat tot eind 2020 alles bij het oude zou blijven, verworpen. Plan B moet nu wel in werking treden, en dat moet voor 21 januari worden bekendgemaakt. Tot die tijd blijft het voor ondernemers nog steeds onduidelijk waar ze nu exact aan toe zijn, aldus de transportorganisatie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer