May%3A+%27Geen+kans+op+no%2Ddealbrexit%27
Nieuws
© UK Parliament/Jessica Taylor

May: 'Geen kans op no-dealbrexit'

De Britse premier Theresa May heeft volgens de krant The Sun in privégesprekken haar kabinetsleden verzekerd dat er geen brexit komt zonder duidelijke afspraken met de Europese Unie (EU). May zou een no-dealbrexit uitsluiten, maar houdt dat voor zich om druk op de Europese Unie te kunnen blijven uitoefenen.

De minister van Onderwijs, Damian Hinds, zei maandag bij de BBC in een reactie op het krantenbericht dat de regering geen 'no-deal' nastreeft en dat ook een duidelijke meerderheid in het parlement een goede overeenkomst met de Europese Unie wil.

• Lees ook: Harde brexit baart boer en tuinder zorgen

May heeft een serie afspraken gemaakt over de manier waarop haar land ordelijk de EU verlaat. Maar die overeenkomst is twee weken terug met een enorme meerderheid in het Britse Lagerhuis weggestemd. Dinsdag buigen May en het parlement zich erover hoe het verder moet. May heeft haar standpunten niet veranderd en parlementsleden willen daarom dinsdag ingrijpen.

Uitstellen

Zo komen een lid van Labour, Yvette Cooper, en een van de Conservatieve regeringspartij, Nick Boles, samen met een motie die de regering moet dwingen de brexit uit te stellen als er niet op tijd een akkoord met de EU is. May zou nog tot 26 februari de tijd krijgen en anders wordt de brexit uitgesteld. Dit voorkomt de no-dealbrexit.

De motie is, indien aangenomen, historisch, omdat het Lagerhuis zich al eeuwenlang geen regeringstaken heeft toegeëigend, maar hiermee op de stoel van de premier gaat zitten. Van alle voorstellen voor moties is dit de meest kansrijke volgens Britse media. Dat komt doordat een grote meerderheid van het Lagerhuis een no-dealbrexit wil voorkomen.

Initiatief

Een van hen is de Conservatief Dominic Grieve die ook met een motie komt, waarmee het Lagerhuis het initiatief naar zich wil toetrekken. Grieve is een verbeten tegenstander van de brexit en ijvert voor een tweede referendum. Hij wil dat in februari en maart de parlementariërs de gelegenheid krijgen met stemmingen het brexitbeleid te bepalen. Ook dit moet een no-dealbrexit onmogelijk maken. Maar Grieve hoopt op meer en wil een brexit torpederen.

Volgens de planning stapt het Verenigd Koninkrijk op 29 maart uit de EU. Het land werd 1 januari 1973 lid van de Europese Gemeenschap, maar is nooit enthousiast geweest over grote Europese projecten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer