De+Frans%2DDuitse+as+wordt+sterker
Column
© Twan Wiermans

De Frans-Duitse as wordt sterker

Dinsdag 15 januari 2019, 18.27 uur. Het debat over de brexit in het Britse Lagerhuis is volop aan de gang. Op het moment van schrijven is de uitkomst van de stemming over de met Brussel overeengekomen brexitdeal nog niet bekend, maar waarschijnlijk leest u elders in deze Nieuwe Oogst dat het plan van premier Theresa May door de parlementariërs naar de prullenbak is verwezen.

Wat er hierna gebeurt, is de grote vraag. Er is zelfs een optie dat de uittreding van de Britten uiteindelijk niet doorgaat. Dit zie ik niet gebeuren. Het Verenigd Koninkrijk zal de Europese Unie vaarwel zeggen, linksom of rechtsom.

Nederland verliest hiermee een betrouwbare bondgenoot in Brussel. Ook LTO Nederland zal de steun van onze Britse collega's van de National Farmers Union missen. Bij de vormgeving van toekomstig beleid moeten we dus op zoek gaan naar nieuwe partners.

Dit gebeurt volop. Zo wordt onze minister-president Mark Rutte al de aanvoerder van de Hanzebond genoemd, een coalitie tussen acht of negen kleinere Noord-Europese landen om zo een vuist te maken tegen de Frans-Duitse as. Om invloed uit te kunnen oefenen, is een coalitie tussen meerdere landen nodig, omdat een stem van grote lidstaten zoals Frankrijk of Duitsland zwaarder weegt op basis van inwonertal dan die van kleinere lidstaten.

Frankrijk en Duitsland zullen altijd een grote invloed hebben, met of zonder tegenwerkende coalities

Tsjerk Terpstra, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel

Dit betekent natuurlijk niet dat we alle ideeën uit Berlijn en Parijs moeten dwarsbomen. Ook wij moeten vaker toenadering zoeken tot onze Duitse en Franse collega's. LTO Nederland doet dit in Brussel binnen onze koepelorganisatie Copa-Cogeca. Coalities in Brussel veranderen namelijk per onderwerp. Coalities die zwart-op-wit worden vormgegeven in een coalitieakkoord, bestaan hier niet.

Maar Frankrijk en Duitsland zullen, ongeacht het onderwerp, altijd een grote invloed hebben, met of zonder tegenwerkende coalities. Bovendien gaan Frankrijk en Duitsland hun samenwerking versterken. Op 22 januari ondertekenen bondskanselier Angela Merkel en president Emmanuel Macron het Verdrag van Aken tijdens een plechtigheid in de kroningszaal van het raadhuis van Aken.

Dit Verdrag van Aken bouwt voort op het Élysée-verdrag uit 1963 dat een historische bijdrage leverde aan de verzoening tussen Duitsland en Frankrijk. 56 jaar later wordt de band dus alleen maar sterker, waarbij het onnodig is te vermelden dat de brexit hier een grote bijdrage aan levert.

Bon week-end, gutes wochenende.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer