Duitse+varkenssector+in+de+knel
Achtergrond
© pieter stokkermans

Duitse varkenssector in de knel

In Duitsland wordt in 2019 een licht dalend aanbod van varkensvlees verwacht, meldt het marktonderzoeksbureau AMI in de jaarrapportage 2018-2019. Dat is te wijten aan de fors gedaalde varkensprijs in 2018 en de hogere voerkosten door de droogte.

Hogere eisen op het gebied van dierenwelzijn, milieu en klimaat zorgen ook voor stijgende kosten en een dalend aanbod van varkens. Bovendien dreigt constant het gevaar van verspreiding van de Afrikaanse varkenspest. Tegelijkertijd kan de Afrikaanse varkenspest ook voor toenemende vraag vanuit China zorgen, aangezien de wereldwijd grootste producent van varkensvlees steeds harder getroffen wordt door de Afrikaanse varkenspest.

De belangrijkste leverancier van China is de Verenigde Staten, gevolgd door respectievelijk Spanje en Duitsland. Duitsland is als grootste producent van varkensvlees in Europa ingehaald door Spanje. Hierin komt in 2019 geen verandering, is de inschatting van het Duitse marktonderzoeksbureau AMI.

Wereldwijde varkensvleesproductie blijft stijgen

Wereldwijd zal de productie van varkensvlees in 2019 naar verwachting blijven stijgen, zij het in iets mindere mate dan in 2018. Vorig jaar nam de productie van varkensvlees wereldwijd met 2 procent toe, vooral door de productiestijging in de Verenigde Staten en Rusland.

De Duitse export van agrarische producten staat onder druk. Ook de varkenshouderij heeft te maken met dalende exportcijfers, terwijl de binnenlandse consumptie van varkensvlees in 2018 is afgenomen. Vooral de export van varkensvlees naar Nederland daalde in 2018. Volgens cijfers van het Duitse ministerie van landbouw, voedsel en milieu (BMEL) maar liefst met 26 procent.

Welzijnsconcepten

Al jaren woedt er in Duitsland een discussie tussen de overheid en het bedrijfsleven over de precieze invulling van marktconcepten voor meer dierenwelzijn. Het Duitse ministerie van BMEL heeft nieuwe voorwaarden voor het overheidskeurmerk 'Staatliches Tierwohl' aangekondigd. Maar de Duitse belangenorganisatie DBV bekritiseert deze nieuwe voorwaarden.

Ondertussen bouwt het Initiative Tierwohl zijn marktpositie uit. Naar eigen zeggen vertegenwoordigt dit marktconcept inmiddels ruim een kwart van de Duitse varkenshouderij. Initiative Tierwohl vergoedt alleen de meerkosten van de extra dierenwelzijnseisen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer