Salmonellabesmetting+door+slecht+verhit+varkensvlees
Nieuws
© Twan Wiermans

Salmonellabesmetting door slecht verhit varkensvlees

Tenminste negentien mensen zijn in Nederland ziek geworden nadat een slachthuis varkensvlees slecht verhitte. Daardoor overleefde de Salmonella Goldcoast bacterie, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het gaat om varkensvlees dat in de periode 4 juni tot en met 24 oktober 2018 is afgezet. Welk slachthuis het betreft, werd niet bekend gemaakt. Het inventariseren van de afnemers van het slecht verhitte varkensvlees is nog volop bezig. Er is ook aan buitenlandse bedrijven geleverd, waaronder Belgische. Het is aan de betrokken bedrijven de producten waarin varkensvlees is verwerkt zo nodig uit de handel te halen. De NVWA ziet hier op toe.

Omdat het traceringsonderzoek nog loopt, is nu nog niet geheel bekend in welke producten dit slecht verhitte varkensvlees is verwerkt en of deze producten nog verkrijgbaar zijn. De NVWA heeft via het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) de betrokken lidstaten ingelicht over deze traceeractie.

Cervelaatworst

In België hebben afgelopen weekeinde enkele Belgische bedrijven het publiek gewaarschuwd voor enkele specifieke producten waarin varkensvlees is verwerkt. Uit voorzorg zijn een paar producten teruggeroepen, waaronder cervelaatworst.

Als blijkt dat aan Nederlandse consumenten ook andere producten zijn geleverd, die mogelijk een gevaar zijn voor de volksgezondheid, volgen meer publiekswaarschuwingen. De NVWA zal die waarschuwingen dan op haar website plaatsen.

Ziekteverschijnselen

Een infectie van salmonella veroorzaakt bij de meeste mensen relatief milde ziekteverschijnselen, stelt de NVWA. Bij goed verhitten is het risico minimaal, omdat de salmonellabacterie dan wordt gedood. Voorzorgsmaatregelen gelden vooral voor risicogroepen: ouderen, zwangere vrouwen, pas geboren baby's en volwassenen met een verzwakt afweersysteem.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer