Schouten wil gesprekstafels over dierenwelzijn

Landbouwminister Carola Schouten vindt dat het debat over dierenwelzijn steeds verder polariseert. En dat is niet zinvol, stelde ze donderdag tijdens het debat over dieren in de veehouderij. Ze gaat daarom gesprekstafels organiseren.

Schouten+wil+gesprekstafels+over+dierenwelzijn
© DIRK HOL

Die gesprekstafels zullen iets voor de zomer starten en worden in het hele land georganiseerd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Aan de tafels kunnen diverse partijen met elkaar in gesprek over wat hun visie is ten aanzien van dierenwelzijn in de veehouderij.


Schouten deed donderdag een oproep aan mensen die zich daartoe geroepen voelen, om daar vooral aan deel te nemen. Ze kunnen daar praten over wat men al dan niet acceptabel vindt en tegelijkertijd ook over wat de oplossingen zouden kunnen zijn, met respect voor elkaar.

Aandacht

De minister vindt namelijk dat het debat over dierenwelzijn steeds verder polariseert. Het debat over dierenwelzijn is nuttig, net zoals het feit dat er mensen zijn die daar steeds blijvend aandacht voor vragen. Maar Schouten vindt het minstens zo nuttig dat er mensen zijn die elke dag bezig zijn om voedsel te maken. 'Boeren hebben te maken met allerlei tegengestelde belangen en daarin moeten zij een weg zien te vinden, wat niet altijd eenvoudig is.'

Schouten hoopt dat de verschillende partijen respect kunnen opbrengen voor de dilemma's die er letterlijk op het bord van de boer komen te liggen. En als er aandacht wordt gevraagd voor dierenwelzijn, is het volgens haar ook van belang om te zien dat daar wel grenzen aan zijn. 'Wat mij betreft worden er grenzen overschreden als er sprake is van bedreiging en onrechtmatig betreden van bedrijven, als boeren zich zelfs aangevallen en bedreigd voelen.'

Platforms

De minister wijst erop dat er in Nederland diverse platforms zijn waarin met elkaar van gedachten kan worden gewisseld. Ze noemt de Tweede Kamer, maar ook andere maatschappelijke podia. En dus ook de nieuwe gesprekstafels, die nog voor de zomer van start zullen gaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer