POV waarschuwt voor nieuwe actie Varkens in Nood

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) waarschuwt varkenshouders voor een nieuwe campagne die Varkens in Nood binnenkort start. Op basis van eigen van berekeningen, concludeert Varkens in Nood dat Nederland veel illegale varkens telt. De POV heeft om inzage gevraagd, maar krijgt dat niet.

POV+waarschuwt+voor+nieuwe+actie+Varkens+in+Nood
© Archieffoto Marcel Bekken

'Bij ons komen berichten binnen dat Varkens in Nood weer een media-campagne voorbereidt', geeft POV-voorzitter Linda Janssen aan. 'Het is jammer dat onze sector wederom met dit soort campagnes wordt geconfronteerd, waarbij het enige doel lijkt om de houderij met een 'media-overval' in een zo negatief mogelijk daglicht te framen. En dat met cijfers die door niemand gecontroleerd mogen worden.'
Voor de POV zijn de berichten over de op handen zijnde mediacampagne aanleiding om de leden dit weekend een brief te sturen. Daarin zet de POV uiteen dat Varkens in Nood op basis van verschillende databronnen zou hebben berekend dat er veel illegale biggen in Nederland zijn.

Vermenigvuldigen

'Door de cijfers te vermenigvuldigen en extrapoleren, ontstaat een onjuist beeld. Appels en peren worden met elkaar vergeleken', schrijft Janssen. Het idee wordt gewekt dat die illegale biggen de grens over worden gebracht. In de reactie geeft de POV aan dat dit onmogelijk is zonder dat er papieren bij zitten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert. Daarnaast worden alle diertransporten gemeld binnen I&R.

'Wederhoor is niet gewenst. Als openheid en transparantie in 'onderzoeken' niet mogelijk zijn, dan mag je aannemen dat er het nodige op het onderzoek is aan te merken en dat Varkens in Nood negatieve bedoelingen heeft met het naar buiten brengen van de door hen verzamelde informatie', stelt Janssen.

Verduurzaming

De POV-voorzitter concludeert verder dat media-acties, zoals die van Varkens in Nood, niet bijdragen aan verdere verduurzaming van de varkenshouderij. 'Juist op het vlak van duurzaamheid worden veel initiatieven ontplooid, zoals binnen actieplan vitalisering varkenshouderij.' Wanneer Varkens in Nood het verhaal, zoals nu de ronde doet, de wereld in zendt, neemt de POV daar met klem afstand van.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer