Varkens in Nood beticht varkenshouderij van fraude

In Nederland zijn meer varkens dan blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Varkens in Nood zegt dat het twee tot drie miljoen dieren betreft. In een rapport dat de organisatie dinsdag publiceerde wordt gesproken over 'grootschalige fraude'.

Varkens+in+Nood+beticht+varkenshouderij+van+fraude
© Michiel Elands

Belangrijkste kritiek in het rapport van Varkens in Nood geldt de registratie van varkens. Die fraude wordt volgens de dierenwelzijnsorganisatie mede veroorzaakt doordat oormerken in Nederland vrij te verkrijgen zijn en varkens geen individueel oormerk hebben. Daarnaast kent de varkenssector acht databases.


De kritiek van Varkens in Nood richt zich op het feit dat die niet zijn gekoppeld. De organisatie roept daarom in het rapport op tot een sluitend registratiesysteem. Producenten Organisatie Varkenshouderij neemt afstand van de aantijgingen. In de reactie spreekt de belangenbehartiger over een rekenfout. Zij beticht Varkens in Nood ervan appels met peren te vergelijken.

Kamerlid William Moorlag (PvdA) heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan LNV-minister Carola Schouten. Hij eist uitleg over de mogelijke fraude. Ook wil hij weten of de bewindsvrouw op de hoogte was van het verschil tussen de Nederlandse exportcijfers van varkens vanuit Nederland naar Duitsland en de Duitse importcijfers van varkens uit Nederland.

Betrouwbare data

In weekend stuurde de POV de leden al een brief om hen te waarschuwen tegen de op handen zijnde campagne. 'Op dit moment wordt binnen het Keten Kwaliteit Systeem Holland Varken gewerkt aan het bij elkaar brengen van verschillende informatie- en datastromen in de varkenshouderij. Dat maakt het voor ons als sector mogelijk snel inzicht te krijgen en betrouwbare data in te kunnen zetten', reageert POV-voorzitter Linda Janssen.

• Klik op bijgesloten pdf voor complete rapport Varkens in Nood

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer