Holland Varken sleutel verandering

De varkenshouderij moet veranderen. En de sleutel daarvoor zit in het normenkader Holland Varken. Dat zei Tjeerd de Groot (D66) tijdens het debat dat donderdag in de Tweede Kamer werd gevoerd over dierenwelzijn.

Holland+Varken+sleutel+verandering
© Archieffoto Marcel Bekken

D66 vroeg het debat aan naar aanleiding van de beelden van Varkens in Nood die in februari in Hart van Nederland verschenen. De daarin getoonde feiten worden wel genuanceerd, maar niet bestreden, geeft De Groot aan.

Om dat te illustreren haalt hij het rapport aan dat de Gezondheidsdienst van Dieren opmaakte in opdracht van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). De Groot leest daarin dat er een structurele druk op diergezondheid en dierenwelzijn is. ‘Dat komt voort uit de manier waarop we het in Nederland hebben georganiseerd.’

Mondiaal onderscheidend

De verandering moet volgens De Groot komen uit Holland Varken. Dat is het overkoepelende private kwaliteitssysteem dat de POV en de koepel van slachterijen COV begin februari lanceerden. Daarmee hebben varkenshouderij en slachterij de ambitie om mondiaal onderscheidend te zijn, ook op het vlak van diergezondheid en dierenwelzijn.

De Groot dicht de verwerkende industrie de taak toe om ervoor te zorgen dat afspraken ook echt worden nagekomen. ‘Uiteindelijk moeten zij het vlees verkopen en geld verdienen voor de boer. Ik denk dat die verhouding aan een herziening toe is’, aldus De Groot.

Overheidsingrijpen

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), Willem Moorlag (PvdA) en Rick Grashoff (GroenLinks) zijn van mening dat zonder intensieve overheidsbemoeienis, de gewenste verandering in het houden van varkens niet op gang komt. De Groot bestrijdt dat. ‘We kunnen hier in deze Kamer niet blijven doen alsof we dit allemaal kunnen oplossen.’

De normen binnen Holland Varken moeten volgens De Groot zo zijn, dat diergezondheid en daarmee dierenwelzijn wordt verbeterd. Als voorbeeld hoe dat zou kunnen werken, haalt hij de zuivelsector aan waar iedereen meedoet aan een kwaliteitssysteem. Bij die systemen horen ook sancties die ertoe kunnen leiden dat er niet meer mag worden geleverd. Van de varkenshouders is 80 procent aangesloten bij Holland Varken.

• Lees ook: POV schiet beeld Varkens in Nood over sector af

De POV beaamt in een reactie op Hart van Nederland dat er in de varkenshouderij issues zijn ter verbetering van diergezondheid en daarmee het welzijn. Streven naar een ziektevrije varkenshouderij noemt de POV echter niet realistisch. ‘Ziekten zijn onlosmakelijk verbonden aan het leven van zowel mensen als dieren.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer