Dierenactivisten leveren geen bewijs ernstige bedreiging

Actiegroep Burning Souls stelt ernstig bedreigd te zijn vanuit de landbouw. Die kan dit echter niet hard maken, stelt Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

Dierenactivisten+leveren+geen+bewijs+ernstige+bedreiging
© Burning Souls

In werkelijkheid ging het om enkele anonieme bedreigingen via Facebook, geeft de POV aan. Actiegroep Burning Souls zou afgelopen zaterdag haar wake, voor de door brand omgekomen varkens in Didam, hebben moeten verplaatsen.

Dat gebeurde omdat de groep ernstig zou zijn bedreigd vanuit landbouwkringen, stelt de Gelderlander. De actiegroep zegt zelfs contact te hebben opgenomen met LTO om die achterban tot rust te manen.

Geen enkel bewijs

Bij het natrekken van de feiten bij gemeente en politie blijkt er geen enkel bewijs te zijn voor deze beweringen. Het tegendeel, dat boeren en tuinders zich juist correct hebben opgesteld, is eerder waar, stelt de POV.

Volgens de Gelderlander zou er zelfs sprake zijn van doodsbedreiging aan het adres van deze 'vredelievende organisatie'. Dat kwam de boeren op veel maatschappelijke weerstand te staan, vooral op social media.

Natrekken feiten

Volgens de dienstdoende wethouder van Didam zijn er wel bedreigingen binnengekomen, maar is er geen aanwijzing dat die uit de landbouw afkomstig zijn. De politie beoordeelt de bedreigingen zelfs als weinig serieus, het waren zeker geen doodsbedreigingen, maar enkele anonieme bedreigingen op Facebook.

Er is ook geen aangifte gedaan door de actiegroep, geeft de politie aan. Verder heeft die de indruk dat ook de tegendemonstratie, die tegelijkertijd met de wake plaatsvond, niet bestond uit boeren.

Media

Dagblad de Gelderlander, dat de doodsbedreiging uitvergrootte in de media, geeft desgevraagd toe geen enkel bewijs van de bedreigingen, laat staan door boeren, te hebben gezien. De POV heeft contact opgenomen met de krant. De redactie heeft toegezegd alsnog de feiten te zullen checken en erop terug te komen.

De POV heeft tenslotte Burning Souls gevraagd zijn beschuldigingen aan het adres van de boeren hard te maken, maar de organisatie heeft tot nu toe niet gereageerd. Alfred Jansen, portefeuillehouder Veiligheid & Pacht bij LTO Nederland, is blij dat de feiten de boeren vrijpleiten. 'Maar slordig dat de pers de berichtgeving niet checkt en daarmee 'fakenews' vrij spel geeft. Helaas worden boeren daar nog te vaak te negatief door weggezet.'

Verdachtmakingen

Eric Douma, vicevoorzitter van de POV: 'Bij zo'n emotionele situatie als een stalbrand, met veel leed voor het boerengezin en hun dieren, passen dergelijke verdachtmakingen aan de boerenstand zonder die op waarheid te checken, absoluut niet.' Niemand kan er in zijn ogen op tegen zijn dat mensen uiting geven aan hun emoties. 'Maar deze kracht bijzetten met onjuiste beschuldigingen, daarmee ga je een brug te ver. Dit is niet passend bij onze zorgzame boeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer