Kwart toegelaten middelen was in 2018 groen

Het Ctgb heeft vorig jaar 29 groene middelen toegelaten, op een totaal van 120 nieuwe gewasbeschermingsmiddelen. In vergelijking met zo'n tien jaar geleden is dit een 'substantiële toename', aldus het Ctgb.

Kwart+toegelaten+middelen+was+in+2018+groen
© Nieuwe Oogst

In het merendeel van deze groene middelen is de werkzame stof een plantenextract, signaalstof (feromoon) of micro-organisme, zoals een bacterie, virus of schimmel.

Onder de 29 groene middelen zijn 8 middelen op basis van een laag-risicostof, 13 middelen op basis van een werkzame stof die is aangemerkt als potentieel laag-risico en 8 middelen met een geringe impact op mens, dier en milieu die niet volledig voldoen aan de laag-risicocriteria, zoals azijnzuur.

• Lees ook: Vijf vragen over beoordeling toelating groene middelen

In totaal nam het Ctgb vorig jaar 196 besluiten over aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen en 70 over biociden. Er werden 120 gewasbeschermingsmiddelen toegelaten en 150 biociden. Deze besluiten gaan over meerdere toepassingen van een middel.

Teruggetrokken

Van de aangevraagde toepassingen voor gewasbeschermingsmiddelen liet het Ctgb 88 procent toe en van de aangevraagde toepassingen voor biociden 87 procent. Respectievelijk 12 en 13 procent van de aangevraagde toepassingen werd afgewezen of teruggetrokken door de aanvrager, vanwege door het Ctgb geconstateerde risico's.

Bij 69 en 46 procent zijn voor het besluit nog voorschriften aangescherpt, zodat consumenten en ook telers erop kunnen vertrouwen dat middelen die ze kopen en gebruiken - bij gebruik volgens voorschrift - veilig zijn.

Vorig jaar waren in totaal 1.001 gewasbeschermingsmiddelen in Nederland toegelaten. Het totaal aantal toegelaten biociden in Nederland is 1.654.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer