Loofvernietiging heeft effect op pootgoed

Zolang het pootgoed vastzit aan de plant, zorgt het loof voor buffering van de omgevingsfactoren. Vitaal loof doden kan daarom veel effect hebben op de kwaliteit van het pootgoed. 'Eigenlijk begint de bewaring bij de loofdoding.'

Loofvernietiging+heeft+effect+op+pootgoed
© Han Reindsen

Dat zei onderzoeker Paul Struik van Wageningen University & Research (WUR) maandag op een kennisbijeenkomst over (poot)aardappelen van The Potato Valley in Munnekezijl. 'Eigenlijk is er nog maar weinig bekend over de periode tussen loofdoding en de oogst.'

Struik wijst erop dat alle fasen in de ontwikkeling van een poter van invloed zijn op de fysiologische leeftijd: groeiperiode, loofdoding, oogst, koeling, bewaarperiode en de voorbehandeling voor het poten. De fysiologische leeftijd bepaalt in belangrijke mate de groeikracht en vitaliteit van het gewas.

Vitaliteitspaspoort

Voor de afnemers van pootgoed is een vitaliteitspaspoort wenselijk. Alle fasen in de ontwikkeling van het pootgoed zijn hierin vast te leggen, waaronder de datum en de methode van loofdoding.

Een taakkaart maken voor veldspuit kost te veel tijd en geld

Tamme van der Wal, Aerovision

'Een vitaal gewas afslachten heeft invloed op het pootgoed. De temperatuur van de grond kan soms wel 35 graden Celsius worden. Na de loofdoding moet je eigenlijk zo snel mogelijk rooien. In de bewaring heb je alles onder controle.'

De onderzoeker plaatst in dit verband vraagtekens bij plaatsspecifieke loofdoding. 'Bij plaatsspecifieke loofdoding is de hoeveelheid middel afhankelijk van de vitaliteit van het loof. Bij vitaal loof is er kans op een hoge dosering en dat kan een nadelig effect hebben op het pootgoed', waarschuwt hij.

Precisielandbouw

Zijn collega Corné Kempenaar is enthousiast over precisielandbouwtechnieken. Plaatsspecifieke toepassing van bodemherbiciden, middelen tegen phytophthora, bijbemesten en loofdoding kan een besparing opleveren van 15 tot 20 procent. Tegelijk zijn de opbrengsten te verhogen.

Precisielandbouw 1.0 is in de ogen van Kempenaar het gebruik van gps. Qua kennis en techniek zitten we nu bij precisielandbouw 2.0 (taakkaarten). De WUR-onderzoeker wil graag naar 3.0 (kleinere en autonome machines, individuele plantherkenning) en 4.0 (boeren die data delen voor het maken van strategische beslissingen).

Het project 'Precisielandbouw 4.0' moet in 2019 starten. 'We willen grootschalig, slim, veilig en 'in control' gebruikmaken van data in open teelten en agrofoodketens in Nederland', zegt Kempenaar. The Potato Valley hoopt mee te kunnen doen om zo meer inzicht te krijgen in de fysiologische leeftijd van pootgoed.

Datacoöperatie

Tamme van der Wal van Aerovision vindt het wenselijk dat de agrarische sector werkt aan de collectieve inkoop van big data en advies. Hij denkt in dit verband aan een datacoöperatie. 'Met meer data kunnen we verbanden beter in beeld brengen en reageren op verschillen. Alles bij elkaar kunnen we daardoor 30 tot 35 procent efficiënter werken.'

Volgens Van der Wal is er een grote afstand tussen satellieten, die kunnen zorgen voor data, en de boer. 'Er is een mismatch in de kwaliteit van dienstverlening. Een taakkaart maken voor een veldspuit kost te veel tijd en geld. Daarnaast moeten we de discussie over eigendom van data een keer oplossen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer