Keuze+bij+invulling+drukregistratievoorziening
Nieuws
© Han Reindsen

Keuze bij invulling drukregistratievoorziening

Boeren en loonwerkers krijgen een aantal keuzemogelijkheden voor de invulling van de verplichting tot een drukregistratievoorziening bij neerwaarts spuiten.

Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief geeft ze aan dat 2019 een overgangsjaar zal zijn. Ondernemers krijgen zo de tijd om een keuze te maken.

Uit het overleg met onder andere LTO Nederland en de Unie van waterschappen is gebleken dat de algemene verplichting tot een drukregistratievoorziening weerstand oproept en dat er behoefte is aan keuzemogelijkheden. Ook is vastgesteld dat er spuitdoppen driftarm zijn bevonden bij een lage spuitdruk die echter niet gangbaar is in de praktijk.

Gekeurde spuiten

Verder is gebleken dat circa 10 procent van het aantal gekeurde spuiten aanvullende driftreducerende voorzieningen heeft, waarbij een goede landbouwkundige toepassing in de regel in een afdoende driftreductie voorziet.

Dat leidt tot de volgende invulling:

• Spuitdoppen die driftarm zijn bij een spuitdruk tot 2 bar worden niet meer in de lijst met 'driftreducerende doppen' vermeld, omdat niet aannemelijk is dat deze in de landbouwpraktijk bij de juiste spuitdruk gebruikt worden.

• Voor spuitdoppen die driftarm zijn bij een spuitdruk van 2 tot 3 bar en voor 'luchtvloeistofmengdoppen', is een drukregistratievoorziening vereist.

• Voor spuitdoppen die driftarm zijn bij een spuitdruk vanaf 3 bar en voor spuitapparatuur met aanvullende driftreducerende voorziening is geen drukregistratievoorziening vereist, omdat deze dan niet of minder doelmatig is.

• Als alternatief voor de drukregistratievoorziening kan bij gebruik van spuitdoppen die driftarm zijn bij een spuitdruk van 2 tot 3 bar en voor luchtvloeistofmengdoppen, een verdubbeling van de in het Activiteitenbesluit vereiste teeltvrije zone worden toegepast.

Maatwerk mogelijk

Volgens Annemarie Breukers, specialist gezonde planten LTO Nederland, zijn er spuittechnieken denkbaar die niet passen binnen de huidige regelgeving. Bijvoorbeeld precisielandbouwtechnieken die zorgen voor een aantoonbaar lager risico op emissie.

'Maatwerk is mogelijk. De sector moet dan zelf het initiatief nemen en in gesprek gaan met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat', zegt Breukers. 'Knelgevallen die niet in het plaatje passen, moeten we melden. In gesprekken kunnen we die nu nog aan de orde stellen.'

Voor ondernemers die in het jaar 2020 investeren in driftreducerende technieken die pas in 2021 te leveren zijn, komt er een uitzondering. De drukregistratievoorziening geldt niet voor op- en zijwaartse spuittechniek en handmatige apparatuur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer