Discussie over residu op aardbei blijft sudderen

Gewasbeschermingsspecialist Harrie Pijnenburg van Delphy wijst erop dat residu van gewasbeschermingsmiddelen op het eindproduct en in het milieu altijd een aandachtspunt blijft voor de aardbeiensector.

Discussie+over+residu+op+aardbei+blijft+sudderen
© Twan Wiermans

'Residu op aardbeien levert geen risico op voor consumenten en verder behalen we als sector goede resultaten als het gaat om de kwaliteit van oppervlaktewater. Toch kunnen we er zeker van zijn dat de discussie over residuen van gewasbeschermingsmiddelen altijd blijft sudderen', zegt Harrie Pijnenburg van Delphy.

De gewasbeschermingsspecialist praatte vorige week op de Aardbeiendag in Den Bosch de aardbeientelers bij over gewasbeschermingszaken. Hij verwijst voor zijn bevindingen over residuen onder meer naar het RIVM-rapport dat afgelopen zomer verscheen. Dit rapport laat volgens hem zien dat er geen enkele reden is voor de paniek die ontstond na berichtgeving over restanten van gewasbeschermingsmiddelen op aardbeien in het winkelschap.

Alternatieven voor chemie

'Maar ondanks deze geruststelling moeten we als sector constant onszelf tot doel stellen om het residu op het eindproduct te verminderen. Dat kan door meer in te zetten op alternatieven voor de chemische gewasbescherming. Als het wel nodig is om chemisch te corrigeren dan moeten we dat niet uitstellen tot de periode kort voor de oogst', geeft Pijnenburg de aardbeientelers mee.

Over de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het milieu, zegt de Delphy-adviseur dat het altijd van belang is dat de gebruikte middelen op de juiste plek terecht komen. 'We raken eenvoudigweg middelen kwijt als die teveel in het oppervlaktewater worden teruggevonden.'

Onder vergrootglas

Als voorbeeld daarvan noemt hij het herbicide Dual Gold dat vrij plotseling is weggevallen. Verder waarschuwt Pijnenburg ervoor dat ook het fungicide Paraat onder een vergrootglas ligt omdat de werkzame stof te veel is teruggevonden in watergangen.

'Voor behoud van een goed middelenpakket is het van belang dat we de uitstoot naar de omgeving beperken. Overigens is het voor ons imago essentieel dat we de verbetering van de waterkwaliteit rond onze bedrijven duidelijk communiceren naar de samenleving en naar de politiek. We moeten meer laten zien en horen wat we allemaal bereiken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer