Staatsbosbeheer voert afschot edelherten op

In de Oostvaardersplassen zijn sinds 10 december 134 edelherten afgeschoten op de vijftien dagen dat faunabeheerders actief waren in het natuurgebied. Dat betekent dat er krap tien herten per dag zijn geschoten, terwijl het streven twintig was.

Staatsbosbeheer+voert+afschot+edelherten+op
© Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer gaat daarom tot 1 april ook in de weekeinden schieten. Ook wordt geprobeerd om twee keer per dag te jagen op de herten. De verwachting is dat het afschot makkelijker wordt nu de winter vordert, meldt Staatsbosbeheer. Volgens de dienst blijven de herten op flinke afstand van de faunabeheerders. Als ze een auto zien gaan ze er vandoor. Maar van een schot schrikken de dieren minder. Ze vluchten niet in moerassen, zoals van tevoren werd gevreesd.

• Lees ook: Staatsbosbeheer moet 1.830 herten afschieten

Het effect van schieten op de ganzen en smienten in de Oostvaardersplassen is nihil, stelt Staatsbosbeheer. Tot nu toe is na elk schot gekeken wat de vogels deden en er gebeurde niks. Mogelijke verstoring van de overwinterende ganzen en smienten was een belangrijke reden voor rechtszaken, waarmee natuurbeschermers het afschot in het vogelreservaat probeerden tegen te houden.

Aaseters

Van de 134 afgeschoten dieren zijn er 122 door de poelier opgehaald. Staatsbosbeheer verkoopt al jaren geschoten wild uit hun natuurgebieden aan een Amsterdamse poelier. De dienst laat ook kadavers in de natuur achter als prooi voor aaseters. Dieren waar iets aan mankeert gaan naar een destructiebedrijf.

Staatsbosbeheer moet in opdracht van provincie Flevoland ruim 1.800 edelherten afschieten in het vogelreservaat. De dienst heeft daarvoor tot eind van dit jaar een vergunning. In het broedseizoen van de vogels, dat op 1 april start, wordt niet geschoten en ook niet tijdens de bronst van de herten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer