Nog+geen+duidelijkheid+lot+grote+grazers+Oostvaardersplassen
Nieuws
© Staatsbosbeheer

Nog geen duidelijkheid lot grote grazers Oostvaardersplassen

Het lot van de grote grazers in de Oostvaardersplassen (OVP) blijft nog even ongewis. De twaalf fracties in de Provinciale Staten in Flevoland begonnen woensdag aan hun oordeelsvorming over een advies van een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel.

Het debat over de toekomst van het natuurgebied kon in de avond niet worden afgerond en gaat op 26 juni verder. Op 11 juli nemen de Staten een definitief besluit. Woensdag vergaderde de provinciale commissie Duurzaamheid voor het eerst over het advies. Voorafgaand aan de vergadering leverden zeventien insprekers fikse kritiek op het huidige natuurbeheer in de OVP en de massale sterfte van grote grazers.

• Lees ook: Ruim 1.150 grote grazers weg uit Oostvaardersplassen

Bijna alle insprekers en politici zijn het erover eens dat het in de toekomst anders moet. Van Geel stelt voor het gebied, een Europees beschermd vogelreservaat, anders in te richten. Er is dan ruimte voor maximaal 1.500 grote grazers. Maar omdat de natuur eerst moet herstellen zouden er de komende jaren maar 1.100 dieren mogen rondlopen. Dat betekent dat er nog dit jaar 180 paarden en bijna duizend edelherten moeten verdwijnen.

Anticonceptie

Er waren veel vragen over de genoemde aantallen dieren. Die zijn volgens Van Geel door wetenschappers berekend. Deskundigen hebben hem ook verzekerd dat anticonceptie, zoals een prikpil, voor de dieren geen realistische oplossing is.

Volgens insprekers zou de Universiteit Utrecht het wel willen proberen. Het is wel mogelijk om een dierensoort helemaal uit de OVP te verwijderen. Dat zouden dan mogelijk de edelherten kunnen zijn, die zich het snelst voortplanten.

Verhuizen

Verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra gaf toe dat verhuizen van 980 edelherten 'een probleem' lijkt te worden. Gedeputeerde Staten doen dat liever dan afschieten, maar volgens Hofstra is er nog geen enkel goed plan. 'Het lijkt erop dat Oost-Europese landen die de herten willen hebben ze vervolgens gebruiken voor jachtpartijen. Daarvoor gaan we alle kosten niet maken', zei hij. Verhuizing van 180 konikpaarden is wel kansrijk.

Hofstra en Van Geel drukten de politici op het hart om wel voor maatregelen te stemmen. Door de enorme sterfte deze winter zijn er nu maar ruim 2000 dieren in het gebied, maar niets doen is geen optie, benadrukten zij.

Beweeg door de tijdlijn met uw muis of de pijlen op uw toetsenbord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer