Staatsbosbeheer+moet+1%2E830+herten+afschieten
Nieuws
© VidiPhoto

Staatsbosbeheer moet 1.830 herten afschieten

Staatsbosbeheer moet de komende winter 1.830 edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten. Dat is nodig om op de gewenste stand van maximaal 490 dieren in het natuurgebied te komen.

Dat is gebleken nadat vorige week alle grote grazers in het Europese vogelreservaat zowel vanuit de lucht als op de grond waren geteld. Er leven op dit moment 2.320 edelherten in de Oostvaardersplassen. Of de gebiedsbeheerder kan beginnen met het afschot hangt af van een rechtszaak die maandag dient in Lelystad.

• Lees ook: 3.200 grote grazers overleven winter niet

Zes natuurorganisaties willen dat de rechter het afschot verbiedt, omdat er volgens hen andere oplossingen zijn voor het overschot aan grote grazers. Maar dergelijke oplossingen zijn geen optie meer als de herten al zijn doodgeschoten.

Konikpaarden en heckrunderen

Naast edelherten zijn er op dit moment 610 konikpaarden en tweehonderd heckrunderen in het gebied. Er mogen in totaal 1.100 grote grazers in het gebied overblijven. De heckrunderen blijven ongemoeid. Van de paarden worden er zo'n 160 deze winter gevangen in een speciale kraal. Volgend voorjaar verhuizen die dieren naar een ander gebied. Waar ze heen gaan, is nog niet bekend.

Twee boswachters en een toezichthouder van de Wageningen Universiteit hebben vorige week driemaal vanuit een helikopter dieren geteld. Omdat de edelherten zich schuilhouden in het bos, is ook op de grond geteld. Staatsbosbeheer telt elk jaar na de bronstperiode van de herten, zodat vrij exact bekend is hoeveel dieren de winter zullen doorbrengen in het natuurgebied.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer